"ne postoji interes"

Potonuo "Brod u boci": Arsen Dedić dobio odbijenicu Ministarstva kulture

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Najtraženija knjiga Arsena Dedića nije zadovoljila uvjete za otkup Ministarstva kulture. Izdavač Krešimir Blažević tom odlukom ostao je poprilično zatečen.

Kultna Arsenova zbirka pjesama "Brod u boci" prošle godine u novom ruhu predstavljena je publici. Riječ je o jednoj o najtraženijih Arsenovih knjiga koja je prvi put izašla 1971. godine, a do 1988. godina prodana je u više od 80.000 primjeraka. No na policama knjižnica "Brod u boci" potpuno je potonuo. Knjigu gotovo da ne možete naći u hrvatskim knjižnicama, a razlog tome leži i u odluci  Ministarstvo kulture u vrijeme tehničke vladavine Zlatka Hasanbegovića koje je odlučilo da knjigu jednog od naših najvećih umjetnika neće otkupiti.

Pogledaj i ovo Arsen i Lu Dedić nastavlja obiteljsku tradiciju Pogledajte u kakvu je ljepoticu izrasla unuka Arsena Dedića, evo i zašto bi djed sada bio posebno ponosan na nju!

"Po objavi knjige u svibnju 2016., istu smo prijavili na redovan poziv Ministarstva kulture na otkup knjiga za nacionalne knjižnice, ali samo u srpnju dobili odbijenicu, na što smo predali prigovor u listopadu da bi nam tek sada u ožujku odgovorili da nema interesa i potrebe za knjigom u nacionalnim knjižnicama", govori nam Krešimir Blažević iz glazbene knjižare Rockmark.

Novo izdanje knjige objavljeno je nakon dugih 28 godina, ali i nakon odlaska Arsena Dedića pa je ovakvim raspletom situacije ostao poprilično zatečen. "U pitanju je Arsen i njegovo najpoznatije, najtraženije i najprodavanije djelo, pa me obrazloženje da ne postoji interes iznenadilo. To je odluka Kulturnog vijeća Ministarstva kulture, ako netko treba snositi odgovornost onda neka se tamo traže dotični", kaže Blažević.

Dodaje i da je interes za Arsenovu zbirku pjesama, suprotno mišljenju Ministarstva kulture, konstantan od samog izlaska knjige. U čemu je onda problem i zbog čega onda "Brod u boci" nije zadovoljio kriterije za otkup i samim time osigurao si mjesto na policama nacionalnih knjižnica pitali smo i u nadležnom Ministarstvu.

"Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost smatralo je da će narodne knjižnice same, sredstvima koja im Ministarstvo kulture osigurava za nabavu knjižne građe neovisno o otkupu knjiga putem Javnog poziva za otkup knjiga za narodne knjižnice, odlučiti o njezinoj eventualnoj nabavi, primjerice ako više ne raspolažu dovoljnim brojem primjeraka te knjige. Kulturno vijeće također je smatralo da ni komercijalni potencijal novog izdanja knjige „Brod u boci“ nije zanemariv.Napominjemo da Ministarstvo kulture također iščekuje nova kritička izdanja vrijednog, ali nažalost završenog, zaokruženog pjesničkog opusa Arsena Dedića", poručili su nam iz Ministarstva kulture iz kojeg su izdavaču devetog izdanja Arsenove zbirke pjesama poslali odbijenicu. Teško je ne zamijetiti kontradiktornost postupaka nadležnog ministarstva u kojem prvo tvrde da za knjigu ne postoji interes i da zbog nije zadovoljila uvjete za otkup dok sada napominju da su svjesni komercijalnog potencijala novog izdanja knjige.

Unatoč potencijalu koje ministarstvo navodi, Krešimir Blažević  smatra da ovo djelo bezupitno treba biti dio stalnog postava naših knjižnica. "Arsen ne spada u publicistiku ili beletristiku, ali djela Arsena Dedića isto kao i Miroslava Krleže ili Ive Andrića moraju biti na policama nacionalnih knjižnica jer tu naša blaga i ostavština", zaključuje Blažević.

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene