praznovjerje ili...?

Šokantni detalji nakon kojih nećete željeti zaspati

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Jedna od najupečatljivijih filmskih priča utemeljena je na uistinu jezivim stvarnim događajima.

Kada je prije 31 godinu Wes Craven snimio film 'Strava u ulici brijestova' mnogi noćima nisu spavali. Lice Freddya Kruegera teško je zaboraviti, ali i sama tema filma natjerala nas je na razmišljanje gdje je u stvari granica između sna i jave. 'Strava u ulici brijestova' jedan je od rijetkih horor filmova koji je čak i stroge filmske kritičare natjerao na razmišljanje s obzirom na to da horor kao žanr nikada nije uziman previše ozbiljno.

Pogledaj i ovo showbuzz velika tragedija Priča koja se veže uz njenu smrt je sablasna, a imala je samo 12 godina kada je iznenada preminula

Zanimljivo je i to da je film u samo 72 sata od prikazivanja u kinima vratio sve uložena sredstva. Ipak, najzanimljivija je sama priča prema kojoj je Wes Craven snimio ovo, kako neki nazivaju, remek-djelo. Početkom 1981. u novinama se pojavila zanimljiva priča o mladim ljudima koji su patili od stravičnih noćnih mora. Neki su od tih ljudi, navodno, i umrli u snu. Wesa je posebno zaintrigirala priča o mladom čovjeku kojeg su noćne more dovele do ruba ludila a na kraju i u smrt.

Film je prestravio milijune, ali ekipu koja je na njemu radila prestravilo je nešto drugo

Mladić je tvrdio kako će umrijeti ako zaspe. Pio je velike količine kave zajedno s tabletama koje su mu trebale pomoći da ostane budan. Njegov otac, psihijatar, prepisao mu je tablete za spavanje koje mladić nije želio uzimati. Kada je nakon tri dana napokon zaspao, roditelje su probudili jezivi krici koji su dopirali iz njegove sobe. Kada su utrčali u sobu već je bilo kasno, mladić je preminuo u snu. Ispod njegovog jastuka pronašli su tablete za spavanje koje nije popio, a u ormaru je bio skriven aparat za kavu.

 

Tada se rodila ideja za film. Ali, što se u stvari dogodilo mladiću koji je odbijao zaspati. Mladić je patio od rijetkog poremećaja poznatog kao Bangungot ili sindrom iznenadne noćne smrti. Početkom 1980. čini se kako je na Filipinima došlo do epidemije ovog jezivog sindroma. redom mladi ljudi odbijali su spavati jer su ih u snu, kako su tvrdili, progonili demoni.

Ovo su scene zbog kojih niste mogli spavati

Wes je sakupljao sve novinske članke na ovu temu i na njima izgradio cijelu franšizu filmova zasnovanih na snovima i noćnim morama o kojima ni danas ne znamo mnogo. U filmu mlade ljude progoni Freddy Krueger, duh ubojice i zlostavljača djece kojeg su roditelji uhvatili i živog spalili, od tuda njegovo unakaženo lice. Što se tiče Freddyjeve čuvene rukavice s noževima, za to je Wes dobio inspiraciju gledajući kako njegova mačka oštri nokte.

Zanimljivo je i to kako je 1991. gradonačelnik Los Angelesa Tom Bradley, 13. rujan proglasio danom Freddya Kruegera jer je većina filma snimljena na lokacijama u L.A.-u. Neki su tim potezom bili oduševljeni dok su ga drugi smatrali krajnje neukusnim. Glumac Robert Englund koji je tumačio lik Freddyja, porezao se kada je na setu prvi put navukao čuvenu rukavicu. Za snimanje filma potrošeno je 500 galona umjetne krvi, većina u epohalnoj sceni u kojoj umire Johnny Depp. Film je snimljen u samo 30 dana i postao je instant hit.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene