Neke od najljepših domaćih pjesama otpjevao nam je upravo Oliver Dragojević, a "Galeb i ja" jedna je od najpoznatijih.

Galerija


Legendarni glazbenik Oliver Dragojević iza sebe je ostavio bogatu glazbenu riznicu.

Vezani članci Oliver Dragojević (FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL) Svi se slažu da je Olivera bila čast poznavati: ''Skromnost je odlika velikih ljudi, on je bio takav'' Stjepan Hauser, Fani Stipković (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Voditeljica Fani Stipković na Instagramu objavila snimku pjesme "Galeb i ja" u izvedbi Stjepana Hausera

Neke od najljepših domaćih pjesama otpjevao nam je upravo on, a sam je smatrao kako je jedna bila prekretnica u njegovoj karijeri.

Nju je prvi put otpjevao davne 1975. godine, a radi se o jednoj od najpoznatijih njegovih pjesama "Galeb i ja". Zanimljiva je i priča koja stoji iza nastanka pjesme za koju je zaslužan jedan od najboljih domaćih skladatelja Zdenko Runjić. Zdenko je za svog života napisao oko 700 pjesama, a njih gotovo 200 namijenio je upravo Oliveru.

Priču o "Galebu" u potpunosti prenosimo s portala Skalinada.hr.

Dok je Runjić šetao splitskim Firulama sa sinom Borisom, koji je u to vrijeme pohađao prvi razred osnovne škole, puhalo je jugo. Ona klasična splitska južina koja utječe na raspoloženje, a galebovi su se okupljali na lažini (osušena morska trava, izbačena na plažu). Upravo mu je sin predložio da napiše pjesmu o galebu.

Upravo je s tom idejom došao pred Tomislava Zuppu, pa mu ispričao kako je zamislio pjesmu; galeb kao slobodna ptica koja nema prirodnih neprijatelja, nasuprot čovjeku skučenom dolje u okovima vlastitih briga. Zuppa mu je pismom poslao tekst za tri dana, ali se Runjiću nije svidjela.

Pozivom s Festivala dalmatinskih klapa u Omišu da im na natječaj pošalje neku pjesmu, nakon više od mjesec dana Runjić je ponovno u ruke uzeo tekst "Galeba" i počeo svirati na klaviru. Što je više svirao, to mu se pjesma više sviđala, a naposljetku je zaključio da je tekst genijalan.

Runjićeva ideja je bila da "Galeb i ja" bude hommage klapi, no čim ju je osjetio Oliver Dragojević, pitao ga je: "Za koga ti je ovo?" Kad je Runjić rekao kako je pjesma za Omiš, Oliver mu nije dao: "Ma kakav Omiš, ovo ja pivam!"

Runjić je glazbu za tu pjesmu kakvu je poznajemo danas napisao za samo 20 minuta.

Prvi je put pjesma "Galeb i ja" predstavljena na Splitskom festivalu 1975. godine, no od 12 skladbi, ova se nije proslavila. Bila je tek osma.