Josipa Lisac pozvala se na autorska prava i zabranila izvođenje pjesme "O jednoj mladosti", nakon čega je morala uslijediti i promjena imena baleta.

Galerija


Plesna predstava "Balet o jednoj mladosti" splitskog HNK-a, koja će danas biti premijerno izvedena, promijenila je ime i sada se zove "Balet o mladosti", piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Nova predstava Zagrebačkog kazališta mladih (Foto: ZKM) Rekonstrukcija banalnosti zla u novoj ZKM-ovoj predstavi o jednom od najslavnijih sudskih procesa 20. stoljeća Nevjerojatan događaj 2 (Foto: Teatar Exit) "Nevjerojatan događaj" u Teatru Exit: Nova predstava o vrtlogu neplaćenih računa, jednoj žabi i zdravom žvotu

Naime, do promjene imena došlo je nakon reakcije odvjetnika pjevačice Josipe Lisac, odnosno pisma u kojem se traži zabrana izvedbe njezine pjesme "O jednoj mladosti", na koju polaže autorska prava. Na to se nadovezuje i zabrana naslova koji asocira na pjesmu, a čiji je autor Josipin pokojni partner Karlo Metikoš.

Navodno su sve kompozicije koje su se trebale koristiti u posljednjoj premijeri ove sezone u HNK-u Split prijavljene stručnoj Službi zaštite autorskih i muzičkih prava, no dogovor o Josipinoj skladbi je kasnio i zabrana je stigla samo dan prije premijere.

"Točnije, ne baš zabrana, nego pismo upozorenja kojim se ne dopušta korištenje pjesme i naslova. Ukratko, prava na izvođenje smo zatražili, nismo ih na vrijeme dobili i sada mijenjamo dio programa i materijale. Predmetna pjesma neće biti izvedena, a tijekom dana izmijenit ćemo sve propagandne materijale, knjižice, plakate i ostalo", izjavio je intendant HNK-a Split Goran Golovko za Slobodnu Dalmaciju.

Predstava će unatoč svemu izvedena, ali s malim izmjenama.

Dok joj bivši tjera golišave djevojke iz svog separea, ona slomljeno srce liječi na jahti s vinom u ruci