Splićanka najuspješnija

Veliki trijumf Rozge: Jelena na tronu, a za vratom joj puše skoro duplo mlađa kolegica

Jelena Rozga, Mia Dimšić (FOTO: Pixsell) Jelena Rozga, Mia Dimšić (FOTO: Pixsell) 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Jelena Rozga, Mia Dimšić (FOTO: Pixsell) Jelena Rozga (FOTO: Pixsell) +0 Mia Dimšić (FOTO: Pixsell) Galerija

Iako je tek nedavno osvanula na domaćoj sceni mlada Mia Dimšić opako puše za vratom Jeleni Rozgi.

Godina na izmaku definitvno je godina Jelene Rozge. Iako joj na privatnom planu baš i ne cvjetaju ruže, Rozga na poslovnom planu briljira. Ljubavni krah, čini se, nije nimalo ostavio traga na njezinoj karijeri koja se još uvijek kreće uzlaznom putanjom. Jelenin album "Moderna žena" najprodavaniji je album u prvih deset mjeseci 2017. godine, pokazuju podaci službenih lista prodaje Hrvatske diskografske udruge. Do kraja listopada album je prodan u 2550 primjeraka, a iako je do kraja godine ostalo još nešto više od mjesec dana teško da će Rozgu netko skinuti s trona. Na drugom mjestu, odmah iza Rozge, našla se mlada Mia Dimšić.

Pogledaj i ovo Antonia Dora Pleško "Ti si nadarena ko niko!" Antoniji Dori se konačno ispunila životna želja koju je čekala od malih nogu: "Ali ja moram otkriti jednu tajnu..."

Mia "potukla" Olivera, Gibu i Halida

Talentirana Slavonka tek se nedavno pojavila na glazbenoj sceni, a svojim uspjehom potvrdila je da se itekako uspjela izboriti za svoje mjesto pod našim glazbenim nebom. Od Jelene Rozge dijeli je tek 900-tinjak prodanih albuma, a iza sebe je ostavila Olivera i Gibonnija, Darka Rundeka i Halida Bešlića... Iako je ovakav uspjeh pomalo neočekivan s obzirom na konkurenciju, iz Hrvatske diskografske udruge poručuju da ih Mijin uspjeh ne iznenađuje.

"Mia Dimšić kao mlada izvođačica novo je osvježenje hrvatske glazbene scene te nas njen uspjeh ne iznenađuje. Mia je postala poznata široj javnosti nastupom na Splitskom festivalu 2016. godine s pjesmom 'Život nije siv', a za istu pjesmu je u prosincu 2016. godine nagrađena za novu izvođačicu godine od strane Hrvatske diskografske udruge. Mija je i u 2017. nastavila nizati uspješne singlove, a i njen album prvijenac je pratio taj uspjeh. Jelena Rozga i Mija imaju svoju vjernu publike i to se vidi na rezultatima prodaje albuma", kažu u HDU.

Mia Dimšić (FOTO: Pixsell) Mia Dimšić (FOTO: Pixsell)

 

Na trećem mjestu najprodavanijih domaćih izvođača našao se album "40 najvećih klapskih hitova", a među prvih deset nalaze se i albumi Tomislava Bralića i klape Intrade, Gibonnija i Olivera, Darka Rundeka, Mladena Grdovića i Halida Bešlića. Prošle godine najprodavaniji album bio je album Matije Dedića "Matija svira Arsena".

2Cellos niže svjetske uspjehe

Što se tiče liste najprodavanijih inozemnih albuma i na njoj uspjeh bilježe Hrvati. Odmah iza vodećeg Eda Sheerana zasjeli su dečki iz 2Cellosa sa svojima albumom "Score".

Prodaja albuma posljednjih godina drastično je pala, no diskografi ističu da razloga za zabrinutost nema."Istina je da prodaja fizičkih albuma bilježi pad, ali novi digitalni načini slušanja glazbe preuzimaju primat i zaslužni su za prvi značajan rast prihoda diskografske industrije u posljednjem desetljeću. Naravno da će uvijek biti onih koji će ipak željeti imati fizičko izdanje albuma svog omiljenog izvođača, ali cilj diskografije uvijek je bio da se pjesma čuje, a danas imamo brojne kanale da dobra pjesma dođe do publike", poručuju iz HDU.

Sve veća dominacija digitalne distribucije glazbe primorala je diskografe i da redefiniraju naklade fizičke prodaje za koje se dodjeljuju nagrade i priznanja. "Usporedbom s drugim zemljama 2015. godine predloženo je smanjenje ranijeg broja na sljedeće naklade: srebrna ploča – sa 3 500 na 1 000 komada, zlatna ploča – sa 7 000 na 3 000 komada, platina – sa 15 000 na 5 000 komada i dijamantna ploča – sa 30 000 na 10 000 komada", pojašnjavaju u HDU. Budućnost diskografije tako je isključivo na digitalnom tržištu, a toga su itekako svjesni i glazbenici koji sve više iskorištavaju mogućnosti digitalnih platformi za vlastitu samopromociju i osvajanje nove publike.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene