Pobjednica na ovogodišnjem Eurosongu, Ukrajinka Jamala, dočekana je u svojoj zemlji. Petar Porošenko odlučio ju je odlikovati.


Krimski Tatari u žarište svjetske pozornosti došli su nakon što je na Eurosongu pobijedila ukrajinska pjevačica Jamala s pjesmom o stradanju svojeg naroda u Staljinovo doba.

Vezani članci Eleni Foureira Prisjetite se kako su izgledale originalne Eurosong izvedbe koje ćemo večeras gledati u omiljenom showu! Damir Kedžo - 1 Damiru Kedži srušeni snovi: Neće na Eurosong, ali ipak ima razloga za zadovoljstvo

Pripadnici ove muslimanske manjine proganjani su i danas, i to sve više, upozoravaju iz Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Pobjednicu Eurosonga s oduševljenjem su dočekali obožavatelji, ali i državni vrh.

Za pobjedu na Eurosongu, odlikovanje za Jamalu

'Mnogo ste doprinijeli tomu kako bi krimsko pitanje ponovno bilo na naslovnicama svjetskih medija, znatna je to pomoć našim diplomatskim naporima da se potaknu i naši partneri', rekao je Petar Porošenko.

'Nisam to učinila za odlikovanje ni za nagrade. Učinila sam to od srca za ljude jer mi to zaslužujemo. Mnogo smo prošli - revoluciju, aneksiju, rat', rekla je Jamala.

Jamala je pjesmom podsjetila na stradanja svojeg naroda, krimskih Tatara u Staljinovo doba. Sutra obilježavaju 72-u godišnjicu progona. Na Krim su se počeli vraćati tek početkom devedesetih, a prije dvije godine žestoko su se usprotivili ruskoj aneksij. Više pogledajte u prilogu Dnevnika NOVE TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.