Ivo Gregurević bio je poznati hrvatski televizijski, kazališni i filmski glumac, a ostvario je brojne filmske, televizijske i kazališne uloge, za koje je i dobio brojna priznanja.

Galerija


Najpoznatije uloge ostvario je u “Velom mistu”, “Dugoj mračnoj noći”, “Što je muškarac bez brkova”, “Sokol ga nije volio” i u mnogim drugima.

Vezani članci Za ona dobra stara vremena (FOTO: PR) Film ''Za ona dobra stara vremena'' stiže u domaća kina Ivo Gregurević (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Tisuće uplakanih ljudi na pogrebu Ive Gregurevića, mještani se od njega oprostili na poseban način

Nakon srednje škole Gregurević je upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, za što ga je savjetovao profesor Himzo Nuhanović. Gregurević je prihvatio savjet, budući da je od djetinjstva gajio ljubav prema filmu i kazalištu.

Iste je godine Antun Vrdoljak Gregurevića angažirao u kultnom filmu ''Mećava''. Uloge narodnih grubijana, provincijalaca i šerifa obilježile su mu karijeru, a pravi je primjer toga uloga slavonskog razbojnika u ''Čarugi'' redatelja Rajka Grlića iz 1991. godine.

Među njegovim prvim filmskim ulogama ne smije se izostaviti ni ona u filmu Bogdana Žižića “Ne naginji se van”, u kojemu je glumio Filipa, glavnog provincijalca u radu u Njemačkoj.

Ivo Gregurević u Čarugi (Foto: Screenshot)
Ivo Gregurević u ulozi Netjaka u seriji Velo Misto (Foto: Screenshot) Foto: Screenshot

Publika Gregurevića pamti i po igranoj seriji Velo Misto”, u kojoj je igrao Netjaka.

U zagrebačkom HNK-u Gregurević je sredinom 80-ih godina postao prvak drame. Na kazališnim daskama oživio je likove svjetski poznatih pisaca poput Držića, Krleže, Čehova, Gogolja, Shakespearea i drugih.

Više od 90 filmova

Svojim je iznimnim glumačkim angažmanom osvojio brojne nagrade. Među njegovim mnogobrojnim nagradama, koje je osvojio za više od 90 filmova, 19 televijzskih serija i oko 30 kazališnih predstava, Ivo Gregurević 1998. godine dobio je prestižnu, godišnju nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost.

Od 1995. godine aktivno je radio i u Orašju na Danima hrvatskog filma, a brojni taj festival, koji je upravo Gregurević i stvorio, nazivaju festivalom Ive Gregurevića.

Ivo Gregurević u Čarugi (Foto: Screenshot)
Ivo Gregurević kao Cinco (Foto: Screenshot) Foto: Screenshot

Dobitnik je i Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu 1999. godine za film “Bogorodica”, 2002. za film “Ne dao Bog većeg zla”, 2005. za “Što je Iva snimila 21. listopada 2003.” i 2014. za film “Kosac”.

Za glavnu ulogu u filmu Branka Schmita “Imena višnje” Gregurević je primio Nagradu “Fabijan Šovagović" 2015. godine.