Bivši nastavnik

Vukovarski gradonačelnik netipičan je Slavonac. Evo zašto

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Dan zimski oblačan i tmuran, pomalo kišovit, ali to nas nije spriječilo u naumu da u društvu Ivana Penave zaveslamo jarunskim jezerom

"Pa to uopće nije teško. Ma kakvi teško čovječe. Koliko ima kilograma ovo? Dvadesetak", kazao je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik.

Pogledaj i ovo Dalibor Bosančić - 8 Pravi primjer Ponosni djed Dalibor gazi 51 godinu, a otkriva u čemu je tajna njegova izgleda i zdravlja

Dvojica igrača! Jedan suhi profesionalac – Ivan Penava, inače gradonačelnik Vukovara, ali ovoga puta u sasvim drugoj ulozi – onoj učitelja, i drugi igrač - naš novinar Dalibor Bosančić – totalni amater u veslanju. Za početak prva lekcija! Razlika u visini veslača - 12 cm.

"Nema veze to u veslanju? Ne, nema, ima u dužini zaveslaja, ali to za našu zgodu nije bitno", kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Druga lekcija kako veslački čamac staviti u vodu.

"Znači vesla držimo ovako horizontalno da su na vodi položena. Obvezno i osnovno pravilo ne puštamo ih nikad, ili ćemo potonuti. Čim ih pustimo, znači da je klackalica i da ćemo se vrlo vjerojatno prevrnuti'', otkriva Penava čari veslanja.

I veslanje je krenulo!

"Ispruži ruke, eto to. Ma ide to tebi, samo polako. Samo polako", učio je Penava našeg novinara.

Za one koji ne znaju Penava se cijeloga života bavi sportom, završio je kineziološki fakultet i profesor je kineziologije. U veslanju je od 89-te godine do današnjih dana.

Penava je nekada bio nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

"Jesam, bio sam profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Ekonomskoj školi u Vukovaru. A politika je prst sudbine."

Nakon profesorske karijere postao je ravnatelj, a to ga je dovelo i do politike. 1999. godine bio je veslački reprezentativac Hrvatske na Vojnim svjetskim igrama.

"U biti sam bio član Hrvatske vojne reprezentacije. Inače meni samom po konstituciji i genetici veslanje ne odgovara, ali cijeli život sam bio u veslanju i to u vrhunskim klubovima, pod vrhunskim trenerima, ulagao svoj maksimum", prepričao nam je Penava,

Ipak, nikad nije bio u redovitoj veslačkoj reprezentaciji, ali je zato bio trener i instruktor skijanja, igrao košarku, nogomet. Voli plivanje ali i biciklizam.

Visok 190. težak 90. Rekli bismo da nije tipičan Slavonac jer kao da ne jede špek i kulen.

"Uvijek je doručak počinjao sa kruhom udrobljenim u mlijeku, nekako se to nastavilo kroz cijeli život i pahuljice. Rijetko kad imam prigodu i naviku da pojedem konkretno doručak, što nije tipično slavonski", otkriva vukovarski gradonačelnik.

A otkrio je Penava i kakav je pod stresom.

"Svakako kad osjetim potrebu udaljim se i uputim na Dunav na veslanje, ili na trčanje, solo naravno, bez društva".
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene