Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opće je poznato na festivalima ukoliko se publici film ne sviđa izviždat će ga, no u slučaju 'Zvizdana' pljesak je trajao desetak minuta. Pala je i koja suza.


Na 68. filmskom festivalu u Cannesu premijeru je imao i prvi dugometražni hrvatski film u službenoj konkurenciji. Radnja filma 'Zvizdan' prati tri zabranjene ljubavne priče, tijekom tri desetljeća u dva susjedna sela, hrvatskom i srpskom. Tri ljubavna para nailaze na brojne prepreke.

Publika u Cannesu ispratila Zvizdan gromoglasnim pljeskom

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvati dobili ovacije i publici izmamili suze na oči Slika nije dostupna 'Ovo je naš način da se borimo za ljubav'

Opće je poznato na festivalima ukoliko se publici film ne sviđa izviždat će ga, no u slučaju 'Zvizdana' pljesak je trajao desetak minuta. Pala je i koja suza. Film je najavio predsjednik festivala Thierry Fremaux koji je rekao: "Ovo je prvi dugi film mlade države na festivalu i Hrvati dolaze u velikom stilu."

O filmu i nastupu na jednom od najpoznatijih festivala u svijetu govorio je i gost Dnevnika Nove TV, redatelj Dalibor Matanić.

1. Počele su stizati i prve kritike iz poznatih svjetskih časopisa.

Da reakcije su sjajne. Ovo je jedan moj osobni film i jadan attack na sve koji mrze. Htjeli smo da bude što univerzalnije i očito se ljudima svidjelo. Divno je bilo danas. Bilo je jako puno emocija. I muški plaču, to mi se sviđa. Ne samo cure.

Pred povijesni trenutak – 'Ne mogu sebe gledati na platnu!'

2. Kako je bilo na crvenom tepihu, tko je imao tremu?

Neću reći da je Ines Ivanković imala tremu jer će me tući, no bilo je lijepo. Tokom dana je nastao jako veliki interes za film. Super je osjećaj kad te publika koja je inače jako kritična, kad te podržava u svemu tome. Onda taj cijeli sklop ima smisla. Svi vole film i svi žele da film bude dobar.

3. Što sad dalje očekujete?

Francuski distributeri koji su uzeli film rade svoj posao genijalno, naš agent u ovim trenucima prodaje film ostalim zemljama u svijetu. I mogu reći da ga jako dobro prodaje. Sad idemo dalje internacionalno, pa ćemo vidjeti. Reakcije u za sada odlične, vidjet ćemo što dalje. No svakako nećemo stati na tome.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook