Hrvoje Hribar obratio se javnosti priopćenjem, a sve povodom, kako kaže, neistina izrečenih o HAVC-u i njemu.


Na jučer održanoj konferenciji za medije Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreb te Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara izrečeno je niz neistina o radu Hrvatskog audiovizualnog centra, ravnatelja Hrvoja Hribara i drugih članova tijela HAVC-a., tvrde iz HAVC-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Kulturnjaci 2016: "Nedopustivo je da se o hrvatskom filmu govori kao o leglu kriminala" Slika nije dostupna "Hribar nije djelovao sam, postoji interesna skupina koja podržava kriminalna djela"

U četvrtak su, naime, na press konferenciji udruge iz Domovinskog rata zatražile da Vlada i ministar kulture hitno smijene ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara zbog sufinanciranja danskog filma '15 minuta - masakr u Dvoru', u kojem je za ratni zločin optužena Hrvatska vojska. Pozvali su i ministra Orepića, Tamaru Laptoš i Dinka Cvitana da reagiraju na kaznene prijave protiv Hribara.

Javnosti se priopćenjem obratio Hrvoje Hribar. Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

'Pored izrečenih neistina optužene su i institucije države koje navodno 'sustavno prikrivaju kriminal u HAVC-u', a HAVC je eksplicitno inkriminiran kao 'zločinačka organizacija' koja navodno djeluje protiv interesa Republike Hrvatske. Zastrašujuće optužbe zaslužuju nedvojbeno od strane HAVC-a pokretanje sudskog postupka.

Javnost je već godinama zatrpavana jednim te istim napadima na HAVC, orkestriranim nastojanjem da se zaustavi djelovanje HAVC-a jer očito nekome smeta jedna od, danas to slobodno možemo reći, najuspješnijih javnih ustanova u kulturi. U prilog tome govore rezultati, mnogobrojni uspjesi na značajnim međunarodnim filmskim festivalima, a s ponosom ističemo nedavne uspjehe hrvatskog filma u Cannesu, Berlinu i Veneciji, kao i znatan gospodarski učinak sustava poticaja koji je hrvatskom gospodarstvu uprihodio u protekle četiri godine 320 milijuna kuna međunarodnih sredstava od kojih korist ubiru hrvatski filmski radnici, lokalna samouprava, državni proračun, a posebno turistički sektor, direktnim prihodima, ali i izuzetnom dodanom vrijednošću ostvarenih promotivnih učinaka u svijetu.

Moram naglasiti i da je potpuno netočno da institucije države ne rade ništa u predmetima koji su temeljem anonimnih prijava protiv HAVC-a, ravnatelja i drugih osoba, upućeni na adrese nadležnih institucija.

Ovim putem treba jasno reći da posljednji napad na HAVC koincidira s dvije vrlo važne presude u korist HAVC-a i mene osobno, a u kojima su predmet iste konstrukcije i kvalifikacije koje se moglo čuti na jučerašnjoj konferenciji za medije. O svemu ćemo javnost podrobnije izvijestiti na konferenciji za medije koju ćemo zakazati u najkraćem roku', rekao je Hribar.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju