EKSKLUZIVNO

Hamed Bangoura o opakoj bolesti: 'Čovjek mi je predvidio što će se događati s mojim tijelom'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Hamed Bangoura za kamere je Provjerenog prvi put progovorio o bolesti.

Nekadašnje poznato TV lice s naših malih ekrana, Hamed Bangoura prvi put je progovorio o žestokoj bolesti s kojom se bori – Chronovom bolešću. Zbog lijekova koje je primao, počeo je gubiti na kilaži. 'Ja sam izgubio u nekakvih 6 mjeseci lutanja, izgubio sam nekih 30 kilograma. To je takav moment kad je ili - ili. Nemaš puno vremena za razmišljanje. K'o kad baciš dijete u bazen, i kažeš, moraš proplivati. Maši ručicama, sine!'

Pogledaj i ovo showbuzz Iskazali tugu i ljutnju Poznati Hrvati reagirali na vijest o smrti dvoipolgodišnje djevojčice koja je sve jako potresla: "Zna se točno tko je zakazao!"

Osim kilograma, počeo je gubiti i vid. 'Nisam mogao pročitati preko puta na ulici kućni broj. Kućni broj! Onda sam skužio da ne mogu pročitati cijelu ulicu!'

Otkrio je i kako ga je ova bolest ostavila začuđenog.  'U životu ništa nije stopostotna garancija, ali da se ovdje na neki način dešavaju čuda, dešavaju se', kaže Hamed.

Oko sto tisuća Hrvata svaki dan popije antibiotik. Njih barem 50 tisuća popije ga - nepotrebno. Doživljavamo li medicinu samo kroz skalpel i lijekove? Može li drukčije?

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je 1977. godine Ayurveda kao vrstu medicine. Ali i danas se na ovaj glavni način liječenja, gleda s podsmijehom. I skepsom.

'U Njemačkoj postoje instituti i klinike, koji se bave psihosomatskom medicinom, ali u njima rade liječnici. Oni su morali završiti medicinski fakultet, ali su se odlučili baviti alternativom. I nitko ne može reći da su šarlatani', objasnio je Ivan Vladić, kirurg.

Liječnici uvijek upozoravaju da se prilikom alternativnih liječenja ne odustaje od klasične medicine.

'Ono što me još fasciniralo je da ako vi i ja imamo istu bolest, ne znači da ćemo imati iste tretmane. I čovjek mi je predvidio što će se događati s mojim tijelom u sljedećih 5 godina. Pa da se ne preplašim da ću imati povišeni šećer jer sam kortikosteroidima dotaknuo gušteraču', otkrio je Hamed.

'Pacijenti žele na brzinu riješiti svoje probleme. Žele tabletu, injekciju. I taj nedostatak vremena, službena medicina je počela pratiti tržišne principe - koliko se nečega napravilo, koliko se pacijenata pregledalo, operiralo. Možda je i to jedan od razloga da se nema dovoljno vremena za provesti s pacijentima, porazgovarati', rekao je Ivan Vladić, opći kirurg.

Osim Hameda, postoji još puno priča ljudi koji su se na alternativan način izliječili od opakih bolesti. Njihove priče pogledajte u prilogu Provjerenog.

Ovakav način liječenja na istoku, u Indiji, je normalan. Nad njim se nitko ne čudi. Osim Zapada. Mi smo naviknuti otići liječniku i popiti tabletu. Očekujemo da drugi riješe naš problem. Ayurveda od samog čovjeka traži promjenu života. I tu nastaje kočnica. Jer još uvijek volimo jesti masno, jesti puno, štetiti sami sebi. Kad zaboli, uzeti tabletu i nastaviti po starom.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene