Poznata je hrvatska glumica odlučila javno progovoriti još prije 10 godina.


Oboljeli od epilepsije sami najbolje znaju koliko ih društvo zna odbacivati. Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj mnogi misle kako su oboljeli od epilepsije zarazni ili pak psihički bolesni.

Vezani članci Blanca Blanco Postala je poznata kad je ''slučajno'' pokazala previše, a sad se opet skinula, i to u čipkasti kompletić Ariel Winter (Foto: Instagram) Nekoć smo se divili njezinim oblinama, a sad ih više nema: Mlada glumica otkrila razlog svoje mršavosti

Stoga i ne čudi da oboljeli gotovo nikada ne govore o svojoj bolesti, a u Hrvatskoj ih ima 40 tisuća.

Glumica Vitomira Lončar jedina je koja je javno progovorila kako je živjeti s tom bolešću.

FOTO Poznate mame i kćeri na pisti - Koja je ljepša?

To je izazvalo priličan šok i u užoj zajednici našoj, umjetničkoj, kazališnoj, a i šire.

Bilo je to prije 10 godina. Mislila je, kaže, da će joj se s vremenom pridružiti i drugi koji se bore s tom bolešću, ali se razočarala.

'Nije se dogodilo ništa. I onda sam prestala zvati kolege za koje sam znala da boluju od epilepsije da se priključe, jer sam shvatila da im je teško', rekla je Vitomira. 

Oboljeli su stigmatizirani. Pokazuje to i istraživanje koje je provedeno u Zagrebu. Velik broj ljudi misli da je epilepsija psihička, ali i zarazna bolest. Ti isti ne bi željeli ni da se njihova djeca igraju u školi s oboljelim od epilepsije. Neki misle i da oboljeli ne bi smjeli imati djecu.

'Najsmješnije mi je bilo jučer nakon probe, pita me mladi glumac - kako sam odigrao napad, ja velim - ja sam ti kriva osoba koju pitaš ja nikad nisam sebe vidjela u napadu, dakle, ja ti ne mogu reći kako si glumio napad, ostalo ti mogu reći', nasmijala se Vitomira.

Bolest uz terapiju, kaže, može dobro kontrolirati, ali život nije jednostavan.

'Moraš redovito spavati, nema alkohola, nema droge, naravno. Nema izlaganja suncu, nema baš plivanja koliko hoću sama. Ne mogu sama, u principu ne ostajem sama. Uvijek je netko u blizini. Postoje ograničenja', objasnila je glumica.

Nacionalni dan epilepsije obilježava se 14. veljače na Svetog Valentina.

Više pogledajte u videu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook