Nominirani će se znati 10. siječnja

Glavnu bitku za Oscare 2013. vodit će filmovi 'Lincoln' i 'Argo'!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

U petak se službeno zatvara glasovanje za nominacije za nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, poznatije kao Oscar.

Rok je službeno produljen za 24 sata jer su neki od šest tisuća glasača imali poteškoće s glasovanjem putem interneta što je novitet u sustavu odabira u povijesti najblistavije filmske nagrade.

Pogledaj i ovo showbuzz Kolega glumac šokiran 'Ben Affleck je opljačkan!'

Najčešće se spominjao problem s prijavom na stranicu s dodijeljenim lozinkama zbog čega su neki članovi Akademije pomislili da su im glasački listići hakirani, pa možda i zloupotrijebljeni.

>> I službeno je: Ovo su najbolji filmovi 2012. godine!

>> Imamo hrvatskog kandidata za Oscara!

Problemi glasovanja na internetu naširoko su opisivani u medijima, kao i produljenje roka, zbog čega su mnogi pomislili da se radi o dodatnom načinu dobivanja prijeko potrebnog publiciteta kojim producenti Oscara pokušavaju zadržati ekskluzivistički status svoje nagrade.

Nagrižena gledanost

Dominantna je pozicija Oscara u svijetu filmskih nagrada neosporna, ali sve veći broj raznoraznih priznanja u showbizznisu uvelike je posljednjih godina nagrizao gledanost svečane dodjele zbog čega producenti iz godine u godinu pronalaze nove načine da je poboljšaju.

Pored uvođenja internetskog glasovanja, važan je ovogodišnji novitet da će nominacije biti proglašene prije dodjele Zlatnih globusa koje se već dugo vremena smatra svojevrsnim foršpanom za Oscare.

Nominacije za Akademijinu nagradu bit će objavljene 10. siječnja, dok će Globusi biti dodijeljeni tri dana zatim. Nema nikakve sumnje da je upadanjem u zonu pojačanog publiciteta Zlatnog globusa Oscar bez pardona želio skrenuti pozornost na sebe. I kakve nominacije možemo očekivati?

Kobna predvidljivost

U najintrigantnijoj kategoriji, za najbolji film, glavna će se bitka voditi između dva filma: “Lincolna” Stevena Spielberga i “Arga” Bena Afflecka.

Kad već toliko spominjemo Zlatne globuse, recimo i to da “Lincoln” ima sedam nominacija, a “Argo” pet, oba u kategorijama najboljih filmova i redatelja.

Očekuje se da će u preostalih osam nominacija sigurno ući filmovi “Zero Dark Thirty” Kathryn Bigelow, “Django Unchained” Quentina Tarantina i “Pijev život” Anga Leeja, a velike se šanse za ulazak u to društvo pripisuju također filmovima “Master” Paula Thomasa Andersona, “Jadnici” Toma Hoopera i “Silver Linings Playbook” Davida O. Russella.

Iz popisa je jasno da se radi redom o već dobro poznatim oskarovskim imenima, redateljima čiji su filmovi, oni sami ili suradnici već dobrano upisani u povijest nagrade. Tom konstatacijom možemo otvoriti novo poglavlje uzroka pada popularnosti Oscara, poglavlje predvidljivosti, ali ova nagrada doista ne bježi od svoje tradicionalističke i konzervativne prirode.

Pobjednici će biti proglašeni u Los Angelesu 24. veljače.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene