Aktivist za ljudska prava

Clooney na čelu povorke u povodu obilježavanja genocida nad Armencima

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

"Ovaj genocid je dio armenske povijesti i dio svjetske povijesti. To nije bol samo jednog naroda", kazao je Clooney u Erevanu.

Američki glumac i aktivist za ljudska prava George Clooney u nedjelju je u Erevanu defilirao na čelu povorke s tisućama ljudi u povodu obilježavanja 101. godišnjice genocida nad Armencima kojeg je tijekom Prvog svjetskog rata počinila Turska.

Pogledaj i ovo Amal Clooney, George Clooney dotaknuo se i djece Vječiti šarmer bocnuo obožavanu suprugu Amal: "Briljantna je odvjetnica, no bolje da.."

Zalažući se godinama da se pokolj stotina tisuća Armenaca - oko milijun i pol kako tvrdi Armenija, dok Turska govori o 300.000 do 500.000 ubijenih - prizna kao genocid, Clooney je u subotu stigao u bivšu sovjetsku republiku kako bi sudjelovao u godišnjem maršu.

Holivudski glumac, predsjednik države Serje Sarkisjan i tisuće Armenaca prodefilirali su gradom sve do brežuljka na kojem se nalazi spomenik žrtvama genocida i položili cvijeće pred plamenom koji vječno gori. Diljem zemlje održane su komemoracije u crkvama.

"Ovaj genocid je dio armenske povijesti i dio svjetske povijesti. To nije bol samo jednog naroda", kazao je Clooney u Erevanu. On je supredsjedatelj selekcijskog odbora za nagradu Aurora za buđenje čovječanstva za preživjele u genocidu iz 1915. te će kasnije tijekom dana objaviti prvog dobitnika nagrade.

Nagrada je nazvana po Aurori Mardiganian, koja je preživjela genocid nad Armencima te svjedočila pokolju svoje rodbine. Svoju je priču kasnije ispričala u knjizi i filmu.

Armenci tvrde da je Turska pobila milijun i pol ljudi, uključujući žene i djecu, nakon što je ruska vojska prodrla u Otomansko carstvo. Turska poriče genocid i objašnjava da su Armenci uzeli oružje u ruke kako bi pomogli ruskim snagama koje su izvršile invaziju na zemlju. U sukobima je, tvrdi Ankara, poginulo između 300.000 i 500.000 Armenaca, ali i Turaka. (Hina)

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene