još je proganja

Holivudska glumica tvrdi da nikad nije doživjela više mržnje nego u Dubrovniku, opisala je traumatično iskustvo na koje je reagirao i dubrovački gradonačelnik

Gabrielle Union (Foto: Profimedia) Gabrielle Union (Foto: Profimedia) Profimedia 1/17 >> Pogledaji ovu galeriju Gabrielle Union (Foto: Profimedia) Gabrielle Union (Foto: IN Magazin) Gabrielle Union (Foto: Instagram) Gabrielle Union (Foto: Instagram) Gabrielle Union i Dwyane Wade (Foto: AFP) Gabrielle Union, Dwyane Wade (Foto: Getty Images) Gabrielle Union i Dwyane Wade (Foto: AFP) Gabrielle Union i Dwyane Wade (Foto: AFP) Gabrielle Union i Dwyane Wade (Foto: AFP) Gabrielle Union i Dwyane Wade (Foto: AFP) +6 Gabrielle Union (Foto: Instagram) Galerija

Gabrielle Union-Wade je 2019. godine s društvom posjetila Dubrovnik gdje su u jednom noćnom klubu imali neugodan susret s ljudima koje su doživjeli kao neonaciste, a glumica je o svemu progovorila u svojim novim memoarima.

Holivudska glumica Gabrielle Union-Wade, supruga NBA zvijezde Dwaynea Wadea, opisala je neugodno iskustvo koje je doživjela u Hrvatskoj koju je posjetila na ljeto 2019. godine.

Pogledaj i ovo Jessica Alba (Foto: Instagram) Objavile i snimke! Jessica Alba objavila prve fotografije iz Dubrovnika, ona i slavna kolegica zaključile: ''Ovo mora biti neka šala!''

U svojim novim memoarima "You Got Anything Stronger?" prisjetila se incidenta koji je s društvom doživjela u jednom noćnom klubu u Dubrovniku.

"Htjeli smo rekreirati Cerseine korake iz Igre prijestolja", prisjetila se za People njihove posjete lokaciji u Dubrovniku gdje je snimana spomenuta hit-serija.

Umjesto toga doživjela je traumu koja je proganja i danas. Gabrille je prepričala incident koji se njoj i prijateljima dogodio kada su ušli u nešto za što su mislili da je gej bar kako bi popili piće, a tamo su ih odmah okružili ljudi koje su doživjeli kao neonaciste i zastrašili ih.

"Nikad nisam doživjela toliku količinu mržnje i prijetnji fizičkim nasiljem", prisjetila se Union te je dodala i kako ih je pobješnjela grupa pratila ulicom kada su napustili klub.

"Bilo je to tako zastrašujuće. A strah i adrenalin ostavili su nas sve paraliziranima", naglasila je glumica kojoj ovo nije bio prvi takav neugodan susret u životu i kaže da se sa sličnim situacijama mora nositi gotovo svakodnevno.

O incidentu glumice u Dubrovniku raspisali su se brojni svjetski mediji, a na njezine izjave reagirao je i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Franković se glumici obratio na svojem Facebooku gdje joj se, među ostalim, ispričao zbog incidenta koji je oštro osudio, a njegovu objavu, koju je naslovio "Otvoreno pismo gospođi Gabrielle Union", prenosimo u cijelosti.

"Poštovana gospođo Union, nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vrijeme boravka u Dubrovniku doživjeli neugodno iskustvo gdje ste, citiram 'iskusili veliku količinu mržnje i prijetnje nasiljem', kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.

U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje osobno izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvijek otvoren Grad u kojem nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi.

Dubrovnik je Grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Europi. Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i povijesti koja je na dubrovačkoj hridi razvijana više od tisućljeća. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin.

Štoviše, ponosni smo što našu bogatu povijest krasi činjenica da je Dubrovačka Republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno prije nego što su to učinile Sjedinjene Američke Države i to usprkos činjenici što su glavne gospodarske grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštivanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam 'slobode' (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas.

Vjerujem da ste svjesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju nanio veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći dojam kako pripadaju sustavu vrijednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili. Dubrovnik je, naprotiv, Grad koji je uvijek prihvaćao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini. Stoga nas je Vaš istup o događaju kojeg navodite kako se dogodio prije dvije godine krajnje iznenadio, posebice iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji.

Stoga, poštovana gospođo Union, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem Gradu i upućujem Vam iskrene isprike i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvijek bio i biti će u budućnosti Grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima", poručio je Franković glumici na hrvatskom jeziku.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene