Mira Furlan karijeru je započela u Hrvatskom narodnom kazalištu, glumila je u brojnim domaćim serijama i filmovima, kao i u svjetski popularnim američkim serijama "Babylon 5" i "Izgubljeni".

Galerija


Naša proslavljena glumica Mira Furlan preminula je dobi od 65 godina nakon višemjesečne borbe s virusom Zapadnog Nila, koji joj je prenio zaraženi komarac.

Vijest o njezinoj smrti odjeknula je u cijelom svijetu jer je od početka 90-ih živjela i djelovala i u SAD-u.

Karijeru je započela u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je odigrala velik broj predstava za koje je nagrađivana. Neke od njih su "Dundo Maroje", "Mizantrop", "Hamlet", "Glorija", "Tri sestre".

Bila je jedna od vodećih jugoslavenskih glumica, a rodni Zagreb napustila je teška srca: ''Ta odluka promijenila mi je život''

Krajem 70-ih i početkom 80-ih postala je jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih glumica. Prvi film u kojem je glumila bio je "Prijeđi rijeku ako možeš" iz 1977. godine. Za ulogu u filmovima "Kiklop" iz 1982. i "Ljepota poroka" iz 1986. godine nagrađena je Zlatnom arenom, a 1985. godine je imala jednu od glavnih uloga u filmu "Otac na službenom putu", koji je bio nominiran za Oskara.

"U raljama života", "Za sreću je potrebno troje", "Horvatov izbor" još su neki od filmova u kojima je jedna od najljepših glumica stjecala kultni status jugoslavenskog filma. Miru će mnogi ponajviše pamtiti i kao Katu iz "Velog mista", u kojem je glumila od 1980. do 1981. godine.

Sa suprugom, redateljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. zbog krize u Jugoslaviji. Već 1993. godine u seriji "Babylon 5" imala je ulogu Delen koja joj je donijela svjetsku slavu, a ostvarila je i značajnu ulogu u hit-seriji "Izgubljeni".

U hrvatsku se vratila 2002. godine kada je dobila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

Pojavila se i u seriji Nove TV "Najbolje godine", gdje je utjelovila lik Violete.

Zbogom, divo: U 66. godini preminula legendarna hrvatska glumica Mira Furlan