ostvarila svjetski uspjeh

Od "Velog mista" do "Izgubljenih": Ovo su najveće uloge po kojima ćemo pamtiti Miru Furlan

Mira Furlan - 1 Mira Furlan - 1 DNEVNIK.hr 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Mira Furlan - 1 Galerija

Mira Furlan karijeru je započela u Hrvatskom narodnom kazalištu, glumila je u brojnim domaćim serijama i filmovima, kao i u svjetski popularnim američkim serijama "Babylon 5" i "Izgubljeni".

Naša proslavljena glumica Mira Furlan preminula je dobi od 65 godina nakon višemjesečne borbe s virusom Zapadnog Nila, koji joj je prenio zaraženi komarac.

Vijest o njezinoj smrti odjeknula je u cijelom svijetu jer je od početka 90-ih živjela i djelovala i u SAD-u.

Karijeru je započela u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je odigrala velik broj predstava za koje je nagrađivana. Neke od njih su "Dundo Maroje", "Mizantrop", "Hamlet", "Glorija", "Tri sestre".

Krajem 70-ih i početkom 80-ih postala je jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih glumica. Prvi film u kojem je glumila bio je "Prijeđi rijeku ako možeš" iz 1977. godine. Za ulogu u filmovima "Kiklop" iz 1982. i "Ljepota poroka" iz 1986. godine nagrađena je Zlatnom arenom, a 1985. godine je imala jednu od glavnih uloga u filmu "Otac na službenom putu", koji je bio nominiran za Oskara.

"U raljama života", "Za sreću je potrebno troje", "Horvatov izbor" još su neki od filmova u kojima je jedna od najljepših glumica stjecala kultni status jugoslavenskog filma. Miru će mnogi ponajviše pamtiti i kao Katu iz "Velog mista", u kojem je glumila od 1980. do 1981. godine.

Sa suprugom, redateljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. zbog krize u Jugoslaviji. Već 1993. godine u seriji "Babylon 5" imala je ulogu Delen koja joj je donijela svjetsku slavu, a ostvarila je i značajnu ulogu u hit-seriji "Izgubljeni".

U hrvatsku se vratila 2002. godine kada je dobila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

Pojavila se i u seriji Nove TV "Najbolje godine", gdje je utjelovila lik Violete.

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Mira Furlan - 2 +0 Mira Furlan - 1 Celebrity Zbogom, divo: U 66. godini preminula legendarna hrvatska glumica Mira Furlan

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene