Ovi filmovi nisu imali blockbusterske budžete, ali su usprkos tome imali odlične zarade na svjetskim kino blagajnama


U današnje vrijeme stotine milijuna dolara ulažu se u filmske produkcije. Samo u zadnji film o Jamesu Bondu uloženo je čak 200 milijuna dolara, a zarada je naravno bila još veća - 669 milijuna dolara. No, ne mogu si svi filmovi priuštiti takav budžet, stoga vam donosimo primjere filmova s vrlo niskim budžetima, ali i ogromnim zaradama.

Paranormal Activity

Paranormal Activity (Foto: YouTube/Screenshot)

Ovaj horor film s natprirodnim elementima bio je prava senzacija 2007., zaradivši 190 milijuna dolara. Film je snimljen najobičnijom kamerom, bez scenarija i s jednim glumačkim parom, a u njega je uloženo svega 15 tisuća dolara.

Halloween

Jamie Lee Curtis (Foto: Getty)

Kultni horor film snimljen je 1978. s budžetom od 325 tisuća dolara, a Jamie Lee Curtis za svoju ulogu je plaćena samo 8 tisuća dolara. No, film je poharao kino dvorane i zaradio 70 milijuna dolara, postavši tada nezavisnim filmom s najvećom zaradom.

Napoleon Dynamite

Napoleon Dynamite (Foto: YouTube/Screenshot)

Film o čudnom srednjoškolcu imao je budžet od 400 tisuća dolara, snimljen je u 22 dana, a glavni glumac plaćen je tisuću dolara. Montaža se radila na običnom laptopu, ali film je imao premijeru na Sundanceu i Fox studio je otkupio prava na distribuciju, a film je nakon toga zaradio 46 milijuna dolara.

The Blair Witch Project

The Blair Witch Project (Foto: Getty)

Bio je to prvi film mladih režisera Daniela Myricka i Eduarda Sancheza, ali dobrim digitalnim marketingom postigli su pravu senzaciju objavivši samo isječak iz filma. Naime, gledatelji nisu uopće znali što su vidjeli, odnosno radi li se o stvarnim događajima ili ne. Tako je film od 25 tisuća dolara postigao svjetsku zaradu od 248 milijuna dolara.

Mad Max

Mel Gibson (Foto: Getty)

Snimanje ovog akcijskog apokaliptičnog filma bio je opasno zbog mnogih scena u kojima su glumci i kaskaderi riskirali svoje živote, ali očito se isplatilo. Film je postao kultni klasik, a ime redatelja Georgea Millera svi su znali. S budžetom od 400 tisuća dolara film je zaradio 100 milijuna dolara.