Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Film '12 godina ropstva', koji je nominiran za devet Oscara, od jeseni postaje obavezan za gledanje u američkim državnim srednjim školama.


Film '12 godina ropstva' temeljen je na istinitoj priči slobodnog Afroamerikanca Solomona Northupa koji je bio drogiran, otet i prodan u roblje u Americi 1850-ih godina, gdje je trpio dugogodišnje zlostavljanje. Njegov lik u filmu je utjelovio glumac Chiwetel Ejiofor.

Istinite priče koje su postale pravi filmski hitovi

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Filmovi nominirani za Oscara u izdanju koje još niste vidjeli! Slika nije dostupna VIDEO 9 velikana u borbi za Oscara - Za kojeg navijate?

Odluku da film uđe u nacionalni curriculum i postane obavezan za gledanje donijela je Nacionalna udruga školskih odbora (National School Boards Association).

Udruga se zajedno s voditeljem talk showa Montelom Williamsom udružila s produkcijskom kućom 'New Regency', izdavačkom kućom 'Penguin Books' i tvorcima filma kako bi po školama razdijelili kopije filma, istoimenu autobiografiju te vodič za učenje. Distribucija u više od 13 tisuća škola započet će u rujnu.

'Moć filmova može biti upotrebljena kao snažan obrazovni alat', rekao je Williams u sklopu čije je prethodne inicijative u državne škole distribuiran film Edwarda Zwicka o američkom građanskom ratu 'Glory'.

'12 godina ropstva' na jedinstven način ističe sramno razdoblje u američkoj povijesti i na taj način će, smatra Williams, kod učenika izazvati želju da se ne ponove zla iz prošlosti, dok će ih s druge strane nadahnuti da sanjaju o boljoj i svijetloj budućnosti.

Redatelj Steve McQueen istaknuo je kako mu je, otkako je prvi put pročitao autobiografiju, san bio da knjiga postane dio školske literature.

Zahvalio se Williamsu i Nacionalnoj udruzi školskih odbora što su mu pomogli ostvariti san te što su odlučili podijeliti Solomonovu priču s današnjom generacijom.

McQueenova drama nominirana je za devet Oscara, uključujući i onoga za najbolji film. Film je dosad osvojio brojne nagrade, uključujući i nagradu Britanske filmske akademije za najbolji film i Zlatni globus za najbolju dramu. (HINA)