Stvar prestiža

NAJVEĆI show koji svake godine prati više od 180 milijuna ljudi

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

61. Eurosong ove se godine održava u Stockholmu u subotu 14. svibnja i donosi novitet koji će natjecanje učiniti još uzbudljivijim.

Prvi Eurosong održan je 24. svibnja 1956. u Luganu u Švicarskoj. Prva pobjednica bila je Lys Assia s pjesmom 'Refrain' koja je predstavljala Švicarsku.

Pogledaj i ovo Raiven Poslušajte pjesmu! Susjedi su odabrali svoju predstavnicu za Eurosong, mnogi joj predviđaju dobar plasman: ''Ovo je remek-djelo!''

Te je godine pobjedu pokušavalo izboriti sedam izvođača. Do danas, najveći broj izviđača na Eurosongu bio je 2008. i 2011. kada su se za titulu najbolje pjesme borile čak 43 države. Zahvaljujući pobjedi Månsa Zelmerlöwa Švedska će šesti put biti domaćin.

Danas, 60 godina kasnije, stvari izgledaju daleko drugačije. Eurosong je postao stvar prestiža. Gradovi domaćini svake se godine bore napraviti spektakl kakav još nitko nije vidio (i to im uglavnom uspjeva), a ogromna baza fanova je tu da sve to poprati. Očekuje se kako će ovogodišnji domaćin zaraditi više od 30 milijuna eura, a to, priznat ćete, nije uopće malo.

Hrvatska je imala svojih uspona i padova, ali podsjetimo se samo na one dobre stvari. Pobjedu grupe Riva ne treba posebno ni izdvajati oni su zaslužni što je eruosong 5. svibnja 1990. održan u Zagrebu. Ovo su naši najuspješniji predstavnici.

Maja Blagdan nastupala je s pjesmom 'Sveta ljubav' i 1996. Osvojila visoko 4. mjesto, Dvije godine kasnije uspješna je bila i Danijela Martinović s pjesmom 'Neka mi ne svane'. Tada je osvojila peto mjesto, Pravi show pripremila je Doris Dragović s pjesmom 'Marija Magdalena' 1999. Tada je osvojila četvrto mjesto. Severina Vučković je podigla atmosferu kada je nastupila s hitom 'Moja štikla' Osim što je osvojila simpatije, došla je i na 12. mjesto. Nakon tih velikih uspjeha, naša su kola krenula nizbrdo, ipak uvijek postoji nada.

Na žalost, kako kaod nas mnoge stvari nisu sigurne, tako nije sigurno ni hoćemo li se pojaviti na eurosongu, ni tko će nas predstavljati. Glavni razlog što nas već dvije godine nema, su navodno, financije.

Ono što je bitno znati, a to je ujedno i najveća promjena na eurosongu nakon 40 godina je način glasovanja. Do sada je 50 posto glasova dolazilo od publike, a 50 posto od stučnih žirija. Sada će glasovanje biti daleko uzbudljivije.

Kako je objavljeno na službenoj stranici eurovision.tv stvari će izgledati ovako, promjena predstavljena kao 'najveća od uvođenja sustava 12 bodova prije više od 40 godina' stupa na snagu ove godine kad će se 14. svibnja u Stockholmu održati 61. izdanje tog natjecanja, priopćila je Europska unija radiotelevizija.

Dosad se često zbog sustava bodovanja pobjednik znao i prije nego su skupljeni svi rezultati.

"Pjesma Eurovizije program je svjetske širine i zahtijeva napetu konačnicu. U Bakuu 2012. švedska kandidatkinja Loreen bila je sigurna pobjednica 20 minuta prije kraja prijenosa a to nije televizično", objasnio je izvršni producent Eurovizije 2016. Martin Osterdahl.

Odsad će objava rezultata biti podijeljena u tri faze.

Prvo će televizije 43 zemalja sudionica objaviti bodove, od jedan do 10, svojih profesionalnih žirija. Potom će u drugoj fazi žiriji dodjeljivati nekoj zemlji 12 bodova. U trećoj, zadnjoj fazi, Eurosong će pridodati bodove koje je svaka zemlja skupila zahvaljujući glasovanju televizijskih gledatelja.

Na jubilarnom 60. Eurosongu održanom prošle godine u Beču pobijedila je pjesma "Heroes" švedskog izvođača Mansa Zelmerlowa.

Čini se kako nam se ove godine sprema uistinu pravi spektakl. Prisjetimo se i najuspješnijeg eurosong pbjednika svih vremena, pjesme grupe Abba, Waterloo.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene