ANKETA

RAT IZMEĐU GLAZBENIKA I POLITIKE 'I dalje su na vlasti lažovi, marionete'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

U Hrvatskoj, ali i regiji, problema je i više nego dovoljno, pa je društveno-angažirana glazba sve potrebnija i češća. Donosimo priču o 'borbenim' bendovima!

Glazba često služi kao filter koji upozorava na društvene i socijalne problem. U Hrvatskoj, ali i regiji, problema je i više nego dovoljno, pa je društveno-angažirana glazba sve potrebnija i češća.

Pogledaj i ovo Mile Kekin - 9 Podsjeća li i vas na istog? Novi imidž Mile Kekina drugačiji je od svega što smo dosad vidjeli, a neki su primijetili i sličnost s omiljenim animiranim junakom!

Recentni primjer singla je onaj Beogradskog sindikata. Objavili su, uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, singl 'Sistem te laže', a na njega je reagirao i Aleksandar Vučić. Nakon što ga je jedna tviterašica pitala što misli o pjesmi, Vučić je rekao kako razumije te mladiće te da zna da se mora napraviti više za budućnost mladih. Beogradski sindikat u spotu proziva političare: 'Posle svega, sve je opet isto kao nekada/ I dalje su na vlasti lažovi, marionete, prate naređenja i sve otimaju za sebe', repaju Beograđani između ostalog i pozivaju ljude da 'ustanu odmah'.

Nisu oni jedni primjer. Često svojim stihovima u Hrvatskoj narod na noge diže Hladno pivo. Frontmenu i tekstopiscu Kekinu često se tepa da je svojevrsni glas generacije. Nedavno je objavio svoj tekst 'Ja nisam vaš', kojim se obračunao sa desnicom. Kekin pjeva: ''Ja nisam vaš, nisam vaš od glave do pete, Ja nisam vaš, moji su dobili '45'. Vrlo jasno, i ne samo u tom tekstu, Kekin proziva političare. Stihovima 'Bog, domovina, nacija; svi na pod, ovo je privatizacija', Kekin je sumirao probleme koji i danas tište Hrvate. U nedavnom intervjuu rekao nam je da je refren možda prekrio priču o čovjeku koji svako jutro odradi svoju rutinu, iako je postala potpuno besmislena. 'Smatrat ću sebe tek onda odgovornim kad ću ja određivati tko će bit premijer a tko ministri. Sve do tada sam samo tekstopisac, muzičar, muž, otac, kroničar vremena. NE smatram da se glazbom može mijenjati društvo, eventualno možeš sasvim malo utjecati na svjetonazor mladih ljudi', smatra Kekin kada smo ga upitali o ovoj temi.

Ni Elemental ne bježi od društvene angažiranosti, zapravo, karijera im se većim dijelom temelji na činjenici da govore u ime onih koji to ne mogu. Zagrebački bend uvijek je nastojao govori u ime 'malog čovjeka', pa se tako i u nedavno objavljeni singl 'Goli i bosi', obraćaju novoj generaciji mladih ljudi. 'Imamo tu jaku socijalnu komponentu u pjesmama od koje smo u nekim fazama željeli i pobjeći, ali kako je stvarnost takva kakva jest, onda se to duboko uvuklo u naše pjesme', rekli su nam iz Elementala kada smo ih pitali da komentiraju socijalnu komponentu koja često zahvaća njihove singlove.

I dečki iz benda Brkovi nedavno su opleli! Napravili su suradnju sa repericom Sassjom iz Tuzle, a nazvali su je 'Ovce'. Kada smo ih upitali dokazuju li time da je obaveza biti društveno odgovoran bez obzira na žanr glazbe kojom se bave, dečki kažu da ni sami nisu sigurni. 'Iskreno, ne znam odgovor. Ponekad je i kontraproduktivno biti društveno odgovoran ako se to loše izvede', rekao je Tomac iz Brkova. U svakom slučaju, društvena odgovornost uvijek je dobrodošla, jer za ljude kojima se obraćaju, glazbenici nekad trebaju i govoriti!

Koji je vama najdraži društveno angažirani bend?

  • Beogradski sindikat
  • Hladno pivo
  • Elemental
  • Brkovi

Ukupno glasova:

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene