Davno je bilo...

Oscari kroz povijest: Znate li tko su bili prvi dobitnici?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Uskoro ćemo saznati tko su dobitnici Oscara 2017. Zlatni kipići past će u ruke sretnika te će neka nova imena pisati oskarovsku povijest. Evo kako je to izgledalo nekad...

Bliži se 89. dodjela Oscara, koja će se i ove godine tradicionalno održati u Dolby Theatreu u Los Angelesu. Svečanu ceremoniju vodit će slavni komičar Jimmy Kimmel, a zlatni kipići smiješe se poznatoj i manje poznatoj holivudskoj sviti. Tko će ih osvojiti, još se ne zna, no svi imaju jednaku šansu ući u filmsku povijest, piše Vanity Fair. Povodom toga, prisjetit ćemo se za vas povijesnih trenutaka na Oscarima.

Pogledaj i ovo Dodjela Oscara 2014. godine - 4 Svi su željeli taj selfie Možete li vjerovati da je prošlo 10 godina od ove fotografije? Srušila je internet u par minuta i ispisala modernu povijest!

Pratite dodjelu uživo na portalu DNEVNIK.hr.

Prva dodjela Oscara ikad!

Prva dodjela održana je u svibnju 1929. godine, a održala se u hotelu Hollywood Roosevelt Hotel u los Angelesu. Prvi glumci koji su osvojili Oscare bili su Emil Jannings i Janet Gaynor, a najbolji film bio je "Wings", ratna drama s Clarom Bow i Charlesom Rogersom u glavnim ulogama.

Prva crna dobitnica Oscara

Prvi Oscar za Afroamerikance dobila je Hattie McDaniel 1940. godine. Dobila je Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Prohujalo s vihorom".

Prvi posthumni Oscar

Iste godine, scenarist Sidney Howard postao je prva osoba koja je osvojila Oscara posthumno. Naime, preminuo je prije dodjele, pregazio ga je traktor na njegovoj farmi.

Luise Rainer

Glumica je bila prva umjetnica koja je dvije godine za redom osvojila Oscara za glumačko ostvarenje. Dobila ga je 1937. te 1938. godine.

Prva azijska dobitnica

Godine 1957. Miyoshi Umeki postala je prva azijska umjetnica koja je osvojila Oscara za glumu. Dobila ga je za glavnu ulogu u filmu "Sayonara". Do današnjeg dana ona je jedina azijska glumica koja je ikad osvojila Oscara za sporednu ulogu.

Sidney Poitier

Legendarni glumac osvojio je 1964. godine oscara za ulogu u filmu "Lilies of the Field". Postao je tako prvi muškarac, Afroamerikanac, koji je ikad osvojio Oscara za glavnu mušku ulogu. 2002. godine osvojio je i počasnog Oscara.

Tatum O'Neal

Najmlađa dobitnica Oscara za sporednu ulogu bila je dječja zvijezda Tatum O'Neal. Osvojila je zlatni kipić za ulogu u filmu "Paper Moon" kada joj je bilo svega deset godina.

Vito Corleone

Kultni "Kum" dobio je Oscara za istu ulogu dvojici glumaca. Prvog je 1973. godine dobio Marlon Brando, a onda 1975. godine Robert De Niro. Obojica su dobili Oscara za istu ulogu u različitim nastavcima filmova, "Kumu" i "Kumu II".

Kathryn Bigelow

Tek 2010. godine dogodilo se i to. Žena je dobila Oscara za režiju. Kathryn Bigelow dobila je Oscara za ratni film "The Hurt Locker". Otad nijedna žena nije čak niti nominirana za tu kategoriju.

Apsolutna rekorderka

Meryl Streep drži rekord kao žena s najviše nominacija za Oscara dosad. Nominirana je rekordnih 20 puta, uključujući i nominaciju za Oscara 2017. Treba napomenuti da je dosad osvojila tri zlatna kipića. Hoće li dobiti i četvrti? Ostaje nam čekati.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene