Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznata pjevačica Đurđica Barlović prerano je preminula sa samo 42 godine, no njezino ime i glazbeno nasljedstvo koje je ostavila iza sebe nije palo u zaborav.


Jedna od naših najpoznatijih pjevačica, Đurđica Barlović ove godine bi proslavila svoj 66. rođendan. Rođena je 1950. u Splitu te je od ranih nogu počela pokazivati zanimanje za glazbu. Svoj prvi nastup održala je s 13 godina na natjecanju 'Djeca pjevaju'. Iako je upisala Srednju građevinsku školu, glazba je bila njezina glavna preokupacija.

Vezani članci Vladimir Kočiš Zec Vladimir Kočiš Zec ispričao nam je sve o odnosu s Rajkom Dujmićem, a prisjetio se i nikad prežaljene Đurđice Barlović Slika nije dostupna Nikad prežaljena: Ljepotica anđeoskog glasa koja je prerano otišla

Nakon završetka škole započela je svoju profesionalnu karijeru kao solistica 'Mladih batala'. Nakon dobrog uspjeha u Splitu, Barlović odlazi u Zagreb, gdje neko vrijeme prvo nastupa solo. U jednom intervjuu o svojim početcima u Zagrebu kazala je, 'Spakiram kofere, kažem roditeljima da idem i eto me u gradu pod Sljemenom. Da sam znala što me čeka sigurno nikad ne bih mrdnula iz Splita'.

Najveću popularnost je Đurđica Barlović stekla kao pjevačica Novih fosila, jedne od najuspješnijih grupa s bivših prostora. Veću prepoznatljivost ostvaruju davne 1977. na Splitskom festivalu s pjesmom Zdenka Runjića 'Diridonda'. Iduće godine izdaju prvu ploču 'Da te ne volim' kojom osvajaju glazbene ljestvice.

Dvije godine kasnije izdaju drugu ploču, 'Nedovršene priče' s hitovima poput 'Šuti moj dječače plavi' i 'Najdraže moje'. 1981. izdali su ploču 'Budi uvijek blizu' s pjesmama koje su im zapečatile kultni status, 'Saša', 'Košulja plava', 'Tonka' i 'Ključ je ispod otirača'.

Barlović je 1982. odlučila otići iz grupe jer se željela posvetiti privatnom životu. To joj je ipak bilo važnije od glazbe, te se udala i postala majka dvojice sinova. Dvije godine kasnije okreće se samostalnoj karijeri s čestim nastupima na festivalima. Kao solo pjevačica izdala je četiri albuma s popularnim pjesmama poput 'Dalje moram sama', 'Osjećam to', 'Ljubiš me u vrat', 'Sestrice' i 'Da odmorim dušu'.

Nažalost, na kraj prelijepom životu i karijeri stala je prerana smrt. Preminula je 26. kolovoza 1992. od posljedica infarkta, a nakon njene smrti objavljen je album 'Nedovršena priča' 1993. s hitovima koje pjevala s Novim fosilima i samostalno.