Zlatko Hasanbegović imenovan je za člana Kazališnog vijeća zagrebačkog HNK. Članovi ansambla Drame HNK poslali su otvoreno pismo i izrazili zabrinutost motiva zbog imenovanja te bojazan za smjer u koji bi HNK mogao biti gurnut!

Galerija


Članovi ansambla Drame HNK u Zagrebu poslali su pismo povodom imenovanja Zlatka Hasanbegovića za člana Kazališnog vijeća. Pismo su uputili gradonačelniku Bandiću te predsjedniku i zastupnicima Gradske skupštine grada Zagreba. Izrazili su zabrinutost zbog motiva imenovanja Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće te bojazan za smjer u koji bi HNK mogao biti gurnut.

Vezani članci Vladimir Posavec Tušek, Katarina Baban i Marko Todorović Emotivan oproštaj glumačke ekipe od hit-serije: "Iskreno hvala svima na velikoj podršci i ljubavi'' Slika nije dostupna Ovako se privlači pažnja: Kratka haljina i dekolte do pupka!

"Odluka koalicijskih partnera u Zagrebu da gradskoj kvoti imenuje gosp. Zlatka Hasanbegovića za člana kazališnog vijeća HNK može na žalost rezultirati samo ideološkim obračunom i devastacijom te vodeće nacionalne kazališne kuće. U pitanju je važna kulturna institucija koja je svjesna ne samo svoje odgovornosti unutar države nego predstavlja i lice Hrvatske prema van pa se ne bi smjelo dopustiti da lokalni kurs političke trgovine devalvira obraz zemlje kako u zrcalnom odrazu tako i kroz prozor u svijet", ističku potpisnici pisma. Zabrinuti su zbog Hasanbegovićeve sklonosti "prema restrikcijama sloboda jednog demokratskog društva".

Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture (Foto: Pixell)
HNK - ilustracija (Foto: PIXSELL) Foto: Pixsell

"Iako gospodina Hasanbegovića u našem kazalištu još nismo imali priliku upoznati, ni tijekom tekuće sezone niti za vrijeme njegovog kratkog mandata na čelu Ministarstva kulture, njegove javne objede o našem kazalištu koje je okarakterizirao kao 'stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma' ne ostavljaju previše prostora mašti. Takve paušalne, i u svojoj biti zlonamjerne izjave izrečene su tijekom jedne od vjerojatno nauspješnijih sezona u bližoj povijesti stožera HNK Zagreb, a puna gledališta najbolje svjedoče o izrazu volje naše publike, a ujedno i vaših birača", zaključili su potpisnici pima.

Na kraju ističu kako nadu nisu izgubili. "Nadu da rad i rezultati nisu sasvim devalvirali u srazu s individualnim fanatizmom bilo kojeg političkog pivota u bilo kojoj političkoj trgovini". Pismo su potpisali članovi ansambla Drame HNK Zagreb, a oni su: Alma Prica, Damir Markovina, Ksenija Marinković, Vlasta Ramljak, Milan Pleština, Dora Lipovčan, Lana Barić, Barbara Vicković, Bojan Navojec, Nina Violić, Ana Begić Tahiri, Dušan Bućan, Luka Dragić, Ivana Boban, Dušan Gojić, Daria Lorenci, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Silvio Vovk i Olga Pakalović.