Glumačka diva Cate Blanchett proslavila je pedeseti rođendan.

Galerija


Glumačka diva i ikona stila Cate Blanchett napunila je pedeset godina. 

Vezani članci Brad Pitt Dok je čitav svijet brujao o njegovoj skandal vezi, on je po pet sati dnevno sjedio na šminkanju zbog ove uloge Elizabeta Brodić Zvijezda naše hit-serije pamtit će 25. rođendan iako ga je proslavila u kućnoj karanteni

Slavna glumica poznata po karakternim ulogama snažnih žena, povijesnih junakinja i kraljica, ali i palih osoba uništenih životnim okolnostima, prošla je dalek put od početaka svoje karijere do današnjeg statusa kultne ikone sTila i velike dramske dive. 

Australka Cate kao dijete se nije profesionalno bavila glumom, ali strast prema daskama koje život znače osjetila je u tinejdžerskoj dobi, kada je upisala dramsku akademiju i ubrzo nakon diplome stekla prve pohvale i kritike, kao i simpatije publike. 

Svoj glumački put započela je u kazalištu, kojem se i danas rado vraća, a prvi film snimila je tek 1997. godine. Upravo u trenutku kada se počela zahuktavati njezina filmska karijera upoznala je i svog supruga Andrewa Uptona, kojeg je prvo smatrala arogantnim i umišljenim. Ipak među njima je zaiskrilo jedne noći uz partiju pokera kod prijatelja, pa je novopečeni par zajedno te noći otišao kući. Ostalo je povijest – vjenčali su se tri tjedna kasnije, netom prije Cateina odlaska u Englesku. 

Razlog njezina naglog odlaska iz Australije bilo je snimanje koje će joj promijeniti život – i lansirati ju u zvjezdanu orbitu. "Elizabeth" je film o engleskoj kraljici Elizabethi I., jednoj od najvećih vladarica svih vremena, koju je vrsno utjelovila upravo Cate Blanchett i za svoju izvedbu pokupila hvalu kritike, ali i mnoge nagrade. 

Tako je njezin drugi igrani film postao pravi uspjeh koji joj je donio i Zlatni globus u kategoriji najbolje dramske glumice. Osim toga, stigla je i prva nominacija za Oscara, koji je Cate te godine ipak izgubila od Gwyneth Paltrow, koja je također utjelovila jednu damu iz povijesti – ljubavnicu Williama Shakespearea.  

Nakon tog početnog uspjeha Cate je sve krenulo od ruke. Njezin specifičan izgled, mačkaste blijedoplave oči i istovremeno oštro, ali elegantno lice donijelo joj je mnoge uloge snažnih žena, ali i mitskih bića. 2001. Cate je bila poprilično zauzeta pa je tako upravo te godine snimila neke od uloga po kojima je najpoznatija. 

Pojavila se u "Gospodaru prstenova" kao vilenjačka kraljica Galadriel, a osim toga je rodila i svoje prvo dijete – sina Dashiella. Drugi sin Roman na svijet je došao 2004. Iste je godine ostvarila suradnju s jednim od najvećih redatelja svih vremena, velikim Martinom Scorseseom, za kojeg je utjelovila Katharine Hepburn u filmu "Avijatičar." Za tu je ulogu osvojila prvog Oscara, onoga u kategoriji najbolje sporedne glumice. 

2008. Cate je odlučila više pažnje posvetiti svojoj obitelji, a dočekala je i trećeg sina Ingatiusa. Obitelj se preselila u Australiju, gdje je kupila multimilijunski vrijedno imanje. Zbog posvećenosti obitelji, u tom je periodu njziena glumačka karijera počela gubiti na svom sjaju i zamahu, no ne zadugo. 

Ulogom u filmu "Blue Jasmine" Woodyja Allena iz 2013. – osvojila je svijet, ali i Oscara za najbolju glumicu. Uloga uništene, histerične propale bogatašice koja zbog suprugove prevare uništi život cijeloj svojoj okolini Cate je priskrbila status kultne glumačke ikone koja će ostati zapisana u povijest kinematografije zvjezdanim sjajem. 


Cate je 2015. dobila još jednu nominaciju za Oscara i time se upisala u povijest kao glumica koja je bila nominirana čak 6 puta za tu prestižnu nagradu! 

Iako mnogim glumicama broj projekata počne opadati u njihovim 40-ima, to nikako nije bio slučaj s Cate Blanchett. Posljednjih deset godina za nju je naproduktvinije razdoblje, koje joj je donijelo najviše hvale i uspjeha, a prometnula se i u ikonu stila čiji svaki modni odabir časopisi diljem svijeta budno prate i prenose na svojim stranicama. 

2017. godine Cate se vratila svojim korijenima – kazalištu. Okušala se u produkciji mjuzikla na Broadwayu, a iste je godine odlikovana najvišim ordenom svoje domovine Australije za posebna umjetnička dostignuća. 

Ova vrsna glumica specifične ljepote svojim je životnim putem i osobnim životom dokazala kako skandali nisu potrebni za uspjeh u Hollywoodu, već da je sirovi talent sasvim dovoljan. U svakom slučaju, očekujemo da Cate i sljedećih desetljeća nastavi osvajati i svojom pojavom i svojim ulogama. 

Neobična ljepotica, koja je zbog životne priče uzor ženama diljem svijeta, plijenila pažnju na plaži