Britanska kraljica Elizabeta II. upozorila je na detalje vezane za krunu.

Galerija


Britanska kraljica Elizabeta II. upozorila je one koji bi mogli nositi krunu na glavi da u tim prigodama ne spuštaju pogled jer bi mogli ozlijediti vrat.

Vezani članci Kraljevska obitelj Kraljevska obitelj okupila se prvi put od pojave pandemije, kraljica zabrinula javnost jednim detaljem Kraljica Elizabeta II i princ Philip Prvi put u 33 godine kraljica Elizabeta i princ Philip neće provesti Božić s obitelji, objasnili su i zašto

Kraljica je u rijetkom intervjuu za BBC u povodu dokumentarnog filma o njezinoj krunidbi 1953. kazala da je britanska imperijalna državna kruna "nezgrapna".

Kruna teška 1,3 kilograma izrađena je za krunidbu njezina oca, Georgea VI., a kraljica ju je nosila na svojoj krundibi i nosi je na otvorenju godišnjeg zasjedanja parlamenta.

Kraljica Elizabeta (FOTO: Getty)
Kraljica Elizabeta (FOTO: Getty)

"Srećom, moj otac i ja imamo glave istog oblika", kazala je kraljica u dokumentarnom filmu "Krunidba".

"Ali kad ju jednom namjestite, ona stoji. Samo ne možete gledati dolje da pročitate govor, nego papir morate podignuti u visinu očiju", objasnila je.

"Jer kad bi pogledali dolje, slomili bi vrat i kruna bi ispala", rekla je Elizabeta smiješeći se. "Dakle, krune imaju nekih nedostataka, ali su inače vrlo važne".

Kraljica Elizabeta (FOTO: Getty)
Kraljica Elizabeta (FOTO: Getty)

U britanskoj državnoj kruni nalazi se oko 3000 dijamanata, safira, smaragda, bisera. Kraljica posebno voli dragulj crnog princa koji je navodno nosio Henrik V. u bitci kod Agincurta 1415.

Također je rekla da je zlatna ceromonijalna kočija kojom se vozila na krundibu bila "strašna".

"Nije uopće namijenjena putovanju. To su zapravo samo opruge na koži". (HINA)

Kraljica Elizabeta (FOTO: Getty)
Kraljevska kruna (FOTO: Getty)