Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bob Dylan napokon je prekinuo šutnju o dobitku Nobelove nagrade te rekao da ga je objava 13. listopada ostavila "bez riječi", priopćila je fondacija te nagrade u petak.


"Hoću li primiti nagradu? Naravno", navodi fondacija Dylanovu izjavu. Američki pjevač i kantautor Bob Dylan prvi je glazbenik koji je dobio tu prestižnu nagradu. Izbor je izazvao kontroverze u literarnim krugovima, a mnogi su se javno izjasnili da je nagrada trebala pripasti piscu knjiga, a ne pjesama.

Svi ga već bili proglasili arogantnim

Vezani članci Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Kakvu poruku šalje švedska akademija dodjelom Nobela čovjeku koji je do kraja podupirao politiku Slobodana Miloševića? Nobelova nagrada za fiziku (Foto: AFP) Poznati dobitnici Nobelove nagrade za fiziku: "Ova otkrića zauvijek su promijenila naše poimanje svemira"

Dylanova šutnja o dobitku nagrade također je izazvala kritike, a članovi švedske akademije javno su je nazvali "arogantnom". Akademija je poručila da su, nakon što su pet dana pokušavali stupiti s njim u kontakt kako bi ga osobno izvijestili da je dobio nagradu, odustali.

Dylan je nazvao stalnu tajnicu švedske Akademije Saru Danius ovaj tjedan, navela je akademija. "Vijesti o dobitku Nobela ostavila me bez riječi", rekao je. "Vrlo sam počašćen nagradom".

Nobelova fondacija navela je da još nije odlučeno hoće li Dylan prisustvovati dodjeli nagrade u prosincu u Stockholmu.

"Zapanjujuće. Nevjerojatno. Apsolutno ću biti tamo"

Vijesti o Dylanovu prihvaćanju nagrade slijedila je u isto vrijeme s objavljivanjem njegova intervjua za britanski list The Telegraph.

U tom intervjuu Dylan je rekao da će "apsolutno" prisustvovati svečanoj dodjeli - "ako će to ikako biti moguće". Slavni umjetnik rekao je novinarki Edni Gunderson da je "zapanjujuće, nevjerojatno" primiti tu časnu nagradu. "Tko bi uopće sanjao o tome?"

Uvjetno se složio s tvrdnjom Akademije da je njegovo djelo književnost koja pripada usmenoj i pjevnoj tradiciji drevnih pjesnika poput Homera i Sapfo.

"Pretpostavljam, na neki način, kazao je navodeći naslove nekih svojih pjesama poput primjerice "Blind Willie", "A Hard Rain", i "Hurricane", među ostalim.

Međutim, na drugima je, kazao je, da odrede značenje njegovih pjesama.

"To bi trebali znati akademici. Nisam za to kvalificiran", rekao je Dylan. (Hina)