Tijekom života Mirko Miočić je sudjelovao u brojnim kvizovima zahvaljujući kojima je postao omiljeno lice TV ekrana.


Najpoznatiji hrvatski kvizoman, Mirko Miočić, rođen je u Rtini kod Zadra, 23. srpnja 1956., a preminuo 15. svibnja 2017. godine u 61. godini života od upale pluća.

Vezani članci Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe (Foto: Dnevnik.hr) Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, hoće li Plenković preuzeti njezino ministarstvo? Vladimira Palfi (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Žena koju optužuju da iz sjene upravlja Živim zidom

Osnovnu i srednju školu završio je u Rijeci, te je 1978. završio studij prava, no nikad nije diplomirao. Godine 1991. vraća se u Rtinu gdje i danas živi. Rođak je svjetskog prvaka po UFC-u u mješovitim borilačkim vještinama Stipe Miočića, s kojim se je prvi put uživo upoznao 2014. godine.

Mirko je prvi puta nastupio 1972. godine u kvizu Tri, dva, jedan... ali vrijedan. 1982. godine prijavljuje se na Kviskoteku, gdje pobjeđuje te osvaja 20.000 dinara. 1986. godine nastupa u nekoliko izlučnih emisija Kviskoteke, te u superfinalu 1986. osvaja treće mjesto Ispred njega su bili Radoslav Dodig i Robert Pauletić. Kasnije je uspješno sudjelovao u ostalim kvizovima i igrama asocijacije: 3,2,1, Diplomac, Izazov, Upitnik, Jackpot i Potjera.

Često se morao kvalificirati u hrvatskoj inačici kviza "Tko želi biti milijunaš?" putem Najbržeg prsta. Kad je uspio, osvojio je 32.000 kuna. Tijekom prvih godina Milijunaša, više od 50 drugih natjecatelja ga je zvalo kao joker zovi. Ta suradnja mu je donijela nešto više od 100.000 kuna, dok je natjecateljima osigurao oko 470.000 eura. Radi toga, uredništvo Hrvatske inačice milijunaša je izmijenilo pravila tako da se ista osoba mogla zvati najviše tri puta u sezoni. Od 2013. godine do ožujka 2016. godine, bio je lovac kviza Potjera. Napustio je kviz radi zdravstvenih problema.

Godine 2005. pojavio se u epizodi hrvatskog TV sitcoma Bitange i princeze, glumio je samoga sebe, a uloga mu je bila jedan od natjecatelja kviza Najslabija karika.