Chef de Cuisine

KAKVA ŽENA - upoznajte Anu, mladu, ambicioznu i nenadmašivu u kuhinji

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Mlada, simpatična i iskusna Ana Grgić već je gotovo četiri godine chef kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade.

Ana je tri godine radila na funkciji zamjenice chefa te je zbog svog visokog nivoa znanja, ambicija, profesionalizma i kulinarskih vještina s lakoćom preuzela vođenje kuhinje obaju restorana, luksuznog Zinfandel'sa i šarmantnog Le Bistroa, te Esplanade cateringa. Ana je tako postala prva žena na čelu Esplanadine kuhinje i nastavila slijediti tradiciju vrhunske gastronomije, uz specifičan potpis koji daje jelima.

Pogledaj i ovo showbuzz Slatki tjedan NAPRAVIO NAJBOLJI DESERT Titula prvog polufinalista pripala je Igoru Barberiću

Još kao djevojčica motajući po maminoj kuhinji, Ana se igrala s posuđem i pomalo eksperimentirala s namirnicama. Već je tada otkrila da svoj umjetnički duh i perfekcionizam može idealno spojiti u kuhanju i pripremi jela, pa je tako nakon završene osnovne škole, Ugostiteljska škola bila logičan izbor. Po završetku školovanja Ana je položila 5. stupanj majstorskog ispita te je dobila najvišu titulu Majstor kuhar. Svjesna svojih mogućnosti i vođena visokim ambicijama, Ana se sama javila tadašnjem šefu kuhinje, te je 1999. godine prihvatila volontiranje u kuhinji prestižnog hotela Esplanade.

Usavršavanje kod vrhunskih majstora kuhinje

Ambicija i želja za učenjem odvele su Anu na adrese najprestižnijih svjetskih restorana s dvije Michelin zvjezdice, gdje je neko vrijeme usavršavala svoje kulinarske vještine kod poznatih chefova, Yvesa Mattagnea, u restoranu Sea Grill u Bruxellesu, te kod Christiana Lohsea u poznatom berlinskom Fisher's Fritzu. Svoje znanje razvijala je i na kulinarskoj akademiji Rezidor Hotel Group. Nakon toga svoje je kulinarsko umijeće usavršavala u radu s brojnim chefovima koji su gostovali u hotelu, od osobnih kuhara kraljevskih obitelji, kuhara vrhunskih sportaša i sportskih momčadi do promotora svjetskih kuhinja.

Kao chef kuhinje Ana se redovito nađe u ulozi domaćina brojnih gala večera na kojima nerijetko gostuju poznati svjetski chefovi. Tako je u prostoru restorana Zinfandel's pripremala gala večere s nekim od najcjenjenijih francuskih chefova nagrađenih s Michelinovom zvjezdicom, poput Xaviera Mathieua i Pascala Tingauda, koji je ujedno i glavni chef kuhinje šampanjske kuće Moët & Chandon. U suradnji s veleposlanstvom Republike Koreje Ana je imala prilike pripremati korejske specijalitete s predsjednicom Instituta korejske hrane i vodećim chefom Kraljevske kuhinje u Koreji, Sook-JA JOON. Ovo divno iskustvo Ana je iskoristila kako bi u ponudu restorana Le Bistro uvrstila novi korejski jelovnik.

Anin stil pripreme jela može se okarakterizirati kao kombinacija mediteranskih i kontinentalnih klasičnih jela pripremanih na moderan način. No, Ana povremeno eksperimentira s molekularnom kuhinjom te nerijetko stvara neobične kombinacije okusa ugodne za oko i nepce.
Ana svakodnevno prati svjetske gastronomske trendove te ih nastoji ukomponirati u svoje kreacije. Veliku pozornost polaže kombinaciji vrhunskih sastojaka, ali i prezentaciji jela na tanjuru, kako bi svako jelo pred gostom predstavljalo jedinstveno umjetničko djelo.

Posebno priznanje

Ana je od preuzimanja titule glavnog chefa kuhinje hotela Esplanade primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. 2015. godine Ana je postala ambasadorica projekta Fish Forward u inicijativi Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, čiji je cilj povećati svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Od 2012. do 2016. godine restorani Zinfandel's i Le Bistro, za koje Ana priprema jelovnike i kreira koncept kuhinje, nagrađivani su certifikatima izvrsnosti od strane najvećeg svjetskog turističkog servisa za ocjenu kvalitete usluga u turizmu Tripadvisora, koji je 2015. dodijelio restoranu Zinfandel's posebno priznanje i uvrstio ga u Hall of Fame. Anin rižoto 2013. uvršten je u prestižni vodič Guida Gallo - među 101 najbolji svjetski rižoto u svijetu. Mlada Ana Grgić pripremom svog rižota oduševila je nepce komisije Riso Gallo te se tako restoran Zinfandel's našao u ovom prestižnom vodiču treći put zaredom. Ana ne oduševljava samo svojim jelima već i svojom vedrom osobnošću i iskrenošću, pa je tako 2013. godine bila nominirana za Ženu godine.

Anu ćemo sada imati priliku bolje upoznati kao novu članicu žirija Celebrity MasterChefa, najgledanijeg kulinarskog showa. 2014. Celebrity Masterchef proglašen je najgledanijim zabavnim formatom proljetne televizijske sheme.

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene