Francuski glumac Alain Delon dobio je na festivalu u Cannesu nagradu za životno djelo, no to nije ono po čemu je trenutno najpoznatiji. Protiv njega glas je podiglo tisuću žena.

Galerija


Filmski festival u Cannesu svake godine nije zapažen samo po lijepim haljinama u kojima slavne dame šeću i po kvalitetnim filmovima koji se tamo gledaju, već i po skandalima koji pune stranice tabloida. 

Vezani članci Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Pogledajte trailer za film koji su Salma Hayek i Ryan Reynolds snimali diljem Lijepe naše, već se vidi da će biti hit! Salma Hayek Ova bujna ljepotica uvijek pronađe razlog da objavi novu fotku ubojitog dekoltea, fanovi joj poručili da nije fer

Ove godine tako je jedan od šokantnijih trenutaka bila dodjela nagrade za životno djelo velikom francuskom glumcu i zavodniku Alainu Delonu. Delon je Zlatnu palmu za životno djelo primio zbog svog neizmjernog doprinosa europskoj kinematografiji. 

Delon je karijeru započeo kasnih 50-ih godina, da bi 60-ih bio na vrhuncu slave. Potkraj 1968. našao se u središtu skandala zbog ubojstva njegova tjelohranitelja Stevana Markovića. Cijeli se slučaj povezuje s podzemljem, no Delon je oslobođen svake krivnje. 

Iako mu karijera tada nije stradala, Delon se u devetom desetljeću svog života našao na žestokom udaru pripadnica ljepšeg spola. 

Zbog svojih kontroverznih stavova prema ženama i istospolnim parovima 83-godišnji glumac našao se na udaru raznih civilnih udruga, ali i slavnih dama koje odbijaju dolaziti na događaje na kojima se i on pojavljuje. 

Naime, Delon je jednom prilikom izjavio kako je udario ženu, a za medije je govorio i kako se protivi tome da istospolni parovi posvajaju djecu. Ipak, on tvrdi da se njegove riječi izvrću te da je sve prenapuhano.

"Jesam li ikada pljusnuo ženu? Jesam. I trebao bih dodati da sam primio više pljusaka nego što sam ih dao. Nikada nisam zlostavljao ženu u svojem životu. S druge strane, one mene jesu", rekao je Delon, za kojeg su organizatori festivala samo poručili kako "nije savršen, ali je prepoznat zbog svoje bogate glumačke karijere."

Udruge za zaštitu prava žena poručile su organizatorima festivala da "postupci govore jasnije od riječi".

"Nažalost, lani je Festival u Cannesu najavio da se želi boriti protiv seksualnog nasilja i seksizma, ali trebaju shvatiti da ako će samo pričati, a neće ništa raditi, onda od toga nema koristi. Dati nagradu muškarcu koji je poznat po svojim homofobnim, mizoginim i rasističkim izjavama i kojeg je vlastiti sin optužio za obiteljsko nasilje jednostavno je pogrešno i šalje lošu poruku", poručili su iz jedne od udruga koje su se protivile Delonovu dolasku. 

Odluka o dodjeljivanju nagrade kontroverznom glumcu na kraju je izazvala cijeli val reakcija, a retorika se osobito zaoštrila nakon što se svijet zbog pokreta #MeToo osvijestio o seksualnom zlostavljanju žena u svijetu, ali i u holivudskim, filmskim krugovima. 

Pokrenuta je i peticija, a pokret je zadobio više od 25.000 potpisnica. Salma Hayek, koja je nedavno napustila filmski set u Hrvatskoj, javno je izrazila svoje nezadovoljstvo uručivanjem nagrade Delonu, i to ne došavši na crveni tepih. 

Delonu je nagradu uručila njegova kći Anouchka, s kojom je prošetao po crvenom tepihu. Jedino ga ona, čini se, od žena njegova života nije napustila. 

Sjećate se filma ''Plava laguna''? Pogledajte kako glavni glumac izgleda poslije 39 godina