Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako nam se bliže Oscari, tako se svi pokušavamo što bolje pripremiti za najvažniju filmu noć u godini. No, jeste li znali...


Iako se mnogo toga već zna o Oscarima, neke činjenice ili nekako ispare, druge se zaborave a neke tek sada saznamo. Kako je dodjela američkih fuilmskih nagrada ove nedjelje, našli smo zgodan pregled od čak trinaest činjenica koje niste znali o Oscarima.

Vezani članci Film Otac nominiran je za šest Oscara - 2 Ljude s demencijom više nikada nećete gledati istim očima. "Otac" je film o gubitku pamćenja koji nikada nećete zaboraviti Matthew McConaughey - 3 Govori na Oscarima koji su sve ostavili u čudu: Rekla da je jako zaljubljena u brata, sebe nazivao herojem, a jedan čak poručio da bi vodio ljubav sa svima

Koliko je trajala najduža a koliko najkraća ceremonija, dominacija filma 'Ben Hura', 'Titanica' i 'Gospodara prstenova'... ma najbolje je da krenemo redom.

ANKETA 8 sjajnih priča 1 nagrada: Koji film zaslužuje Oscara?

1.    Jedini film koji je proglašen neprimjerenim za mlađe od 18 godina (X-rated), a koji je ujedno dobio i glavnu nagradu za film godine bio je 'Midnight Cowboy'. Film je kasnije editiran te su mu promijenili oznaku u R-rated, što označava da film nije namijenjen djeci te da je poželjno gledati ga u prisustvu roditelja.

2.    Greer Garson imala je najdulji govor zahvale u povijesti Oscara – preko 5 minuta.

3.    Halle Berry bila je prva crnkinja koja je dobila Oscara u kategoriji za najbolju glumicu za ulogu u filmu 'Monster's Ball' 2001.

4.    'Ben Hur', 'Titanic' i 'Gospodar prstenova' oborili su rekord s čak 11 zlatnih kipića svaki

5.    Mery Streep glumica je koja je oborila rekord za nominacije – njih čak 19

6.    31. dodjela po redu 1959. Trajala je najkraće – svega 100minuta

7.    Najdulja dodjela nagrada trajala je čak 263 minute, bilo je to 2002.

8.    Bob Hope bio je domaćin dodjele 19 puta!ž

9.    Zlatni kipić teži 3,7 kilograma

10.    Iako se ne zna točno kako je kipića Oscar dobio ime, najpopularnija je priča u kojoj je kipić imenovan zahvaljujući knjižičarki koja je 1931. zaključila kako statua izgleda baš poput njezinog ujaka Oscara.

11.    Editor zvuka Kevin O'Connell je najveći gubitnik na Oscarima. Ima čak 20 niminacija, a nijednu pobjedu.

12.    Najveći dobitnik je pak Wald Disney koji je dobio 22 Oscara, zatim 4 s posebnim častima, a bio je nominiran čak 64 puta

13.    Samo je jedan dobitnik imenovan prema Oscaru – riječ je o Oscaru Hammersteinu II

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook