Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok je otkrivao mračne tajne kompjuterskog hakiranja, napravio je dijete sedamnaestogodišnjakinji.


Nakon što je protekli tjedan proveo nekoliko dana u zatvoru u Švedskoj radi optužbi za silovanje, Julian Assange je pušten uz jamčevinu od 275 000 funti u četvrtak, te se odveo u vilu Ellingham Hall s deset soba, gdje će provesti Božić kao gost Vaughana Smitha, koji je poklonik Assangeovog WikiLeaksa.

Vezani članci Slika nije dostupna Drastična transformacija za kontroverznu ulogu! Slika nije dostupna Charles Ferguson snima film o Julianu Assangeu

No velika ironija Assangeovog života je ta da čak i kad je njegova internet stranica prokazala tisuće tajnih dokumenata, a njega stavila u žižu kontroverze o građanima koji imaju pravo na informaciju, on i dalje fanatično čuva detalje iz svoje prošlosti. Novinarsko istraživanje Mail Onlinea baca fascinantno novo svijetlo na njegove formativne tinejdžerske godine. Identitet njegovog oca ostaje misterij do današnjih dana, ali poznato je da je njegova majka bježala od bivšeg ljubavnika koji ju je proganjao. Stoga je Assange do svoje četrnaeste godine živio čak u 37 gradova, te je većinu obrazovanja stekao kod kuće. To ga je označilo kao samotnjaka od rane dobi.

U kasnim osamdesetima, kad je Assange imao 16 ili 17, s majkom, polubratom i očuhom glazbenikom uselio se u bungalov na obroncima Dandenong Rangesa, istočno od Melbournea. Bilo je to mirno okruženje u kojem je dobio svoj prvi Commodore kompjuter, i počeo razvijati opsesiju prema računalima. Ondje je s osamnaest godina upoznao lokalnu šesnaestogodišnju djevojku s kojom je započeo vezu. Nedugo zatim preselili su u trošnu kolibu nedaleko od Assangove majke. Ondje je djevojka, čiji identitet je i danas nepoznat, zatrudnjela. Čak i tada je provodio sate i sate ispred kompjutera, učeći kako da provali u tuđa računala dok se razvijala informatička mreža. Njegov sin Daniel se rodio kad je Assangeovoj djevojci bilo sedamnaest godina. Mještani tvrde da je par viđen zajedno u vrlo rijetkim situacijama.

Godinu, dvije kasnije, par se preselio u unajmljenu kuću u Melbourneu. Ondje ga je u listopadu 1991. godine uhvatila policija s računalom Amiga 500 i desetcima diskova i stotinama ukradenih šifri iz cijelog svijeta, među kojima se nalazila i ona za Air Force Command Group u Pentagonu. Majci njegovog djeteta to je bio dovoljan razlog da ga napusti. Assange je ostao vrlo tajanstven u vezi nje, jedini put kada ju je spomenuo bilo je kada je 1997. godine pomogao napisati knjigu: 'Underground: Tales Of Hacking, Madness And Obsession On The Electronic Frontier'. Opisao ju je kao inteligentnu i introvertnu osobu koju je upoznao preko prijatelja. Nakon što ga je ostavila upao je u tešku depresiju, radi koje je šest mjeseci proveo hospitaliziran u Melbourneu. Tek nakon pet godina policija je finalizirala optužnicu, a Assange je priznao krivnju za 24 optužbe, i uspio se izvući s novčanom kaznom.

Assange se s nevjenčanom suprugom upustio u devetogodišnju pravnu bitku za skrbništvo nad sinom, koja se otegla do 1999. godine. Daniel je ostao kod majke, koja se preudala i uzela novo ime. Ono što se do sada smatralo godinama njegovih nepoznatih aktivnosti od 2003. do 2006. godine, bio je period kada je studirao fiziku i matematiku na melburnškom sveučilištu prije osnivanja WikiLeaksa 2006. godine.

Danas njihov dvadesetogodišnji sin, koji se proteklih nekoliko tjedana sakrivao u Australiji, radi za tvrtku koja se bavi dizajnom softwarea. Iako nikada nije pričao o svojoj majci u javnosti, dao je indiciju da s njome ima problematičan odnos u poruci koju je napisao na Twitteru: ‘Majka misli da sam čudovište.’

>> Julian Assange izabran za 'Rock zvijezdu godine'

>> Tko je zapravo Julian Assange, čovjek koji je uzdrmao svijet?