Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužbu Crne Pantere u kojoj osuđuje 'Daily Mirror' za narušavanje privatnosti uvažio je britanski sud. No, Europski sud za ljudska prava ima drugo mišljenje.


Sporne fotografije iz 2001. godine koje je 'Daily Mirror' objavio u jednom od svojih članaka dovele su medij i glavnu protagonisticu Naomi Campbell na sud. Fotografije prikazuju manekenku kako napušta liječenje anonimnih narkomana u Chelseu te je Naomi pokrenula tužbu za povredu privatnosti koju je i dobila te olakšala 'Daily Mirror' za milijun funti.

Vezani članci Slika nije dostupna Eurospki sud: Istospolni brak nije univerzalno pravo Slika nije dostupna Yukos tuži Rusiju za 100 milijardi dolara

Europski sud za ljudska prava ima pak drugo mišljenje. Kako prenosi BBC News sada je nakon 10 godina presudio u korist medija, etiketirajući odluku britanskog suda kao narušavanje prava na slobodu izražavanja. U velikim preokretima što je ovaj slučaj zabilježio i koji su samo demonstrirali zbunjenost britanskog pravosuđa oko legalne definicije zaštite privatnosti, 'Daily Mirror' je ipak taj koji je pobijedio manekenku i sada mora pronaći način na koji će mu britanska vlada kompenzirati troškove od preko milijun funti.

Podsjetimo, Naomi je pokrenula tužbu protiv navedenog medija te je s prvom odlukom dobila odštetu od 3 i pol tisuće funti. Prizivni sud mijenja odluku te nameće troškove u iznosu od 350 tisuća funti na Naomin račun, a zatim se opet događa obrat i 'Daily Mirror' dobiva račun od milijun funti koje mora isplatiti manekenki.

Europski sud za ljudska prava donosi ipak konačnu presudu u kojoj jasno daje do znanja da je slučaj Naomi Campbell narušio pravo na slobodu izražavanja navedenog medija i sudi u korist, očito, oštećenog dnevnog lista.

>> Naomi: U Haagu sam bila žrtveno janje!

>> Vjetar digao suknjicu i otkrio gaćice Naomi Campbell

Paradoks mijenjanja odluka u ovom slučaju najbolje demonstrira problematiku oko određivanja granica medijskog zadiranja u privatni život celebrityja i opet se pokreće diskusija koja u slovu zakona Velike Britanije ipak nema  najjasniju definiciju. Dok se to ne promijeni, Naomi će se morati pomiriti s tim da u ovom slučaju ipak neće pronaći zakonsku zadovoljštinu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju