Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka Europskog suda - da javnost ima pravo na informacije o životima javnih osoba - mogla bi utjecati i na slične slučajeve u hrvatskom pravosuđu.


Javnost ima pravo znati da se neka javna osoba drogira! Presuda je to koju je donio Europski sud za ljudska prava i time stao na stranu britanskog lista Daily Mirrora koji je prethodno izgubio spor za povredu prava privatnosti manekenke Naomi Campbell.

Vezani članci Slika nije dostupna Ostojić: Objava Pukanićevih SMS-ova opasan je presedan Slika nije dostupna Yukos tuži Rusiju za 100 milijardi dolara

>> Tužba Naomi Campbell ugrozila slobodu izražavanja

Crna pantera snimljena je 2001. godine ispred klinike za liječenje anonimnih ovisnika. Daily Mirror objavio je fotografije i priču o ovisnosti slavne manekenke. Naomi Campbell tužila je list za narušavanje privatnosti. Britansko sudstvo presudilo je u njezinu korist i naredilo izdavačima da manekenki plate 350 tisuća funti. Sa sudskim troškovima cifra je narasla na milijun funti.

Daily Mirror obratio se Europskom sudu za ljudska prava. Presuda je stigla u korist medija. Sud u Strasbourgu podsjetio je britansko pravosuđe i cijelu javnost na slobodu medija koja je prijašnjom presudom bila narušena kao i na to da javnost ima pravo znati što se događa u životu neke javne osobe.

Baš kao i Naomi, i mnoge druge svjetske zvijezde pokušale su tužbom doći do odštete. Jedna od poznatiji je Kate Moss koja je fotografirana kako konzumira kokain. Zvijezde magazine najčešće tuže zbog klevete, no s paparacima se sve češće obračunavaju šakama.

Kao javne osobe, zvijezde su te koje moraju paziti kako se predstavljaju u javnosti. To se tiče i poznatih Hrvata jer i prema našim zakonima zaštita privatnosti javnih osoba nije jednaka onoj ostalih građana. Pravnici kažu da odluka koju je europski sud za ljudska prava donio u korist britanskog medija utječe i na moguće slične slučajeve u našem sudstvu.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju