Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako poznati Dubrovčani komentiraju veliku poplavu koja je zadesila njihov grad.


Kontaktirali smo gospodina Ibricu Jusića, poznatog stanovnika Dubrovnika da se uvjerimo je li on na ikoji način pogođen poplavom, no zatekli smo ga na rehabilitaciji i o poplavi zna samo iz medija: 'Trenutno 'servisiram' svoje zdravlje, tako da nisam u Dubrovniku, ali čuo sam da je to dolje strašno', kazao je tužno Ibrica, dodavši da ne vjeruje da će mu poplava uzrokovati ikakvu materijalnu štetu, obzirom da živi na vrhu ulice dosta udaljenom od donjeg dijela grada. Još se nije ni s kim čuo kako bi provjerio stanje u svom gradu, ali unatoč tomu što je zgrožen situacijom, ne djeluje previše iznenađeno.

Vezani članci Andro Vlahušić (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Bivši gradonačelnik Dubrovnika i ministar zdravstva Andro Vlahušić ponovno ulazi u gradonačelničku utrku Jadran Barač Uhićen predsjednik dubrovačkog SDP-a i kandidat za gradonačelnika, sam se predao policiji

Dao nam je zanimljivu opasku na cijelu situaciju gdje je s popriličnom skepsom izrazio kako je u pitanju prirodna sila koja zna uzvratiti udarac čovjeku za njegovo pogrešno ophođenje s prirodom: 'Zemlja traži svoje i uzima svoj danak. Uzvraća nam za ono što mi njoj uzimamo kroz svoja djela', tvrdi Ibrica Jusić.

Đelo Jusić: Nebo nad gradom kao da se otvorilo!

'Pogođeni smo svi skupa. To se nikada nije dogodilo u mojim mladim godinama, a imam ih puno, prolom je počeo oko devet ujutro i trajao je dva, tri sata, promatrao sam čitavo vrijeme iz kuće, nebo nad gradom kao da se otvorilo. More je bilo šporko, crveno, kafeno, zaprljano od zemlje… naglo je zahladilo jutros, u jednome satu temperatura se spustila za par stepeni. Ne znam hoće li kanalizacija uspjeti progutati svu tu prljavštinu. Mogli smo se jutros voziti barkom, ali Jadran nije ljepotica na kakvu smo navikli.' Izjavio je za Dnevnik.hr Dubrovčanin Đelo Jusić koji je u vrijeme koji je svjedočio velikom potopu u svome rodnom gradu.

Đelo, koji je u toku dana izlazio iz kuće, uputio je zamjerku sugrađanima: 'Glisiraju autima, neće nitko da malo uspori, da val padne. Ne znam da li je to divljaštvo ili oduševljenje, ali znam da nije lijepo za onoga koji prolazi ulicom.' Srećom, Đelo nije osobno pogođen nepogodom, ali suosjeća sa susjedima i sugrađanima koji su pretrpjeli velike materijalne štete. 'Jutros smo bili, ne Atena, nego Venecija. Sada se vrijeme okrenulo, sunce je, i miriše bura', optimistično je predskazao promjenu vremena kompozitor rođen 1939. godine.

Dubrovčanku Tanju Jovanović zatekli smo u zračnoj luci Čilipi, gdje je manekenka čekala avion za Zagreb. Upitali smo je je li posrijedi hitna evakuacija, na što se starleta nasmijala, obrazloživši da je već ranije isplanirala povratak u metropolu. 'U Dubrovniku sam boravila samo kratko radi snimanja', kazala je, te nam je na upit kakvo je ondje stanje kazala: 'Katastrofa! Jedva smo došli do aerodroma, ulice su poplavljene, zahvaćene odronima'. Obiteljska kuća tanje Jovanović, međutim ostala je pošteđena katastrofe.

>> VIDEO i FOTO: Pogledajte nevjerojatne prizore!