Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi modni kreatori slažu se u jednom: svaka žena u svom ormaru mora imati malu crnu haljinu. Ljepotu crnih haljina dizajneri su sinoć pokazali na Fashion noiru. Bio je to događaj koji nisu propustile domaće zvijezde.


'Izraz noir zvuči onako, jako lijepo i mazno. Odmah te vuče na šešire, na cigarete, na fatalne žene, na neko ubojstvo, pištolje, na glazbu, na prigušene zvukove', priča o svojim dojmovima glumica Ivana Roščić. A noir štihom odisala je sinoćnja izložba kreacija hrvatskih dizajnera. Pritom su iz starih kolekcija izvukli haljinu koja ih je najviše podsjetila na vrijeme hollywoodskih kriminalističkih filmova '40-ih i '50-ih godina.

Vezani članci Ekološko zagađenje zbog odjeće - 1 EK priprema strategiju koja se neće svidjeti proizvođačima odjeće. Prosječni Europljanin godišnje kupi čak 26 kilograma robe In Magazin: Iza kulisa sa kandidatima popularnog showa - 4 Čarolije, pločice i perike u filmskoj večeri "Plesa sa zvijezdama": Vodimo vas iza kamera najgledanijeg showa!

'Naša roba, većina nje dosta i zrači tim, nekakvim retro stilom, tako da smo mogli uzet bilo kakvu haljinu iz Budiora i predstavit ju, ali izabrali smo crnu zato što je tema Noir', kaže Morana Saračević iz Budiora. 'Ja crno dobro radim, a ova haljina koju sam izabrala, baš na najbolji način opisuje, dio te nekakve naše nutrine i onoga što mi kroz crno znamo dobro prikazati', ističe dizajnerica Đurđica Vorkapić.

Nezaobilazna crna boja

'U zadnje vrijeme su me uhvatili ti crno bijeli filmovi, to neko reminiscentno doba života koje nisam ja ni živio, al nekako uz moje starce, vrijeme koje sam proveo kroz odrastanje', ističe umjetnik Saša Šekoranja. Kao obični laici, rekli bismo - lako je s haljinama, jer crna boja iz tog vremena je nezaobilazna. No, kako bi jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika i cvjećara Saša Šekoranja napravio noir buket cvijeća?

'Crno bijelo ne bi bilo, jer film crno bijeli, je imao ispod toga boju, to je vrijeme, to je atmosfera, to je sasvim drugo. Crno bijelo me na art decor podsjeća, ne na noir fil, pogotovo ne u cvijeću', kaže Šekoranja. Fashion Noir nisu propustile ni zagrebačke trendsetterice. Sanja Duggan večer je provela u društvu prijateljice Kristine Bradač, čiji je brak s nogometašem Darijom Smoje u posljednje vrijeme najaktualnija tema kuloara. Kristina nije bila raspoložena za izjave. No, zato je njezina vjenčana kuma Sanja bila pričljivija. Iako je dugo živjela u Los Angelesu, američki život joj, kaže ne nedostaje.

Noir i u svadbenim ceremonijama

Kažu da obožavaju crno bijele filmove, a posebno se dive ulogama fatalnih žena koje u njima dominiraju. No, mogu li za sebe reći da su femme fatale? 'Zanimljiva mi je uvijek ta tematika kada se pojavi fatalna žena i nekakav detektiv, ali ja sam baš suprotno od nekakve noir djevojke, ja sam više djevojka iz susjedstva', priznaje poduzetnica Sanja Duggan. 'Mislim da svaka žena u sebi ima nekakvu dozu fatalnosti koju su ti filmovi prikazivali', smatra manekenka Anita Dujić.

Inspiracija noirom našla je svoje mjesto i u svadbenim ceremonijama. Iako dizajneri u vrijeme vjenčanja zadovoljno trljaju ruke, iznenadili biste se, privatno ih ne vole. 'Tko god dođe kod nas traži nekakvu haljinu koja nije klasična vjenčanica, tako da smo imali trenutaka kada smo prodali i crnu haljinu i crvenu', kaže Saračević. 'Ta institucija, možda ružno zvuči tog braka, ja nisam baš najbolji dio priče definitivno. Ali mislim da je osobnost najbitnija u svemu', dodaje dizajnerica Đurđica Vorkapić.

Saša čak tvrdi da na vjenčanju nikad nije bio. 'Nisam bio na vjenčanju, možda kao dijete. Ja volim ceremonije, ali prije bi išao na sprovod nego na vjenčanje, jer je iskrenije', ističe. Unatoč tome, još uvijek postoje oni koji u ljubav bezuvjetno vjeruju. 'Ljubav, mislim da za ljubav uvijek ima vremena, a sad ako me pitaš imam li trenutno vremena za ljubav, imam, ali nemam nikog da bi imala vremena za njega', rekla je na kraju glumica Roščić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju