Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stvar s turbofolkom je kao i s nekim žutim emisijama i časopisima - nitko ih ne prati, a svi sve znaju! Ipak, popularnost narodne glazbe drastično je pala. Otkrivamo zašto!


Posljednjih nekoliko godina narodnjaci sve rjeđe trešte iz automobila, dvorane popunjavaju neki novi izvođači, a u medijima ih ima na kapaljku.

Vezani članci U Splitu kao da i nema koronavirusa - 2 Ne, ovo nisu arhivske snimke: Bili smo u noćnom izlasku u dalmatinskom gradu koji je u četvrtak imao 26 novozaraženih koronom Kimberly Camacho Može pjevati kao bilo koja diva pa je odlučila razotkriti tajne njihova glasa

Ono što je mnoge privlačilo ovoj vrsti glazbe bile su i atraktivne pjevačice. Sada se izgubila i draž seksepila na koju su igrale prvakinje turbofolka. Većina ih je pokazala sve što je imala, a i silikoni su danas postali normalna stvar.

Je li turbofolk u Hrvatskoj uistinu umro ili se samo prikrio od očiju širokih masa, istražio je novinar In Magazina Saša Knežić.
Prije samo nekoliko godina o njemu se pričalo na javnim tribinama, radile su se televizijske emisije, u takozvanim narodnjačkim klubovima se vrtio golem novac, a turbofolk je bio glazbeno-sociološki fenomen.

>> Ovaj turbofolk hit jednostavno morate poslušati

No u posljednje vrijeme turbofolk se iz velikih dvorana preselio u domove njegovih obožavatelja te u rane noćne sate klubova s gradske periferije. A i njih je sve manje, tvrdi novinar Edi Kiseljak, koji se turbofolkom počeo baviti prije 6 godina.
'Ja se usudim reći da sam u pravo vrijeme uletio u sve to, tada, sjećam se 2006., po sedam, osam koncerata je bilo dnevno u Zagrebu. Danas jedva da bude jedan do dva tjedno', rekao je Edi. Jedan od razloga leži u previsokim cijenama koje izvođači zahtijevaju. Za sat i pol svirke prave zvijezde potražuju između 50 i 100 tisuća kuna.

>> Narodnjaci: Pjesmuljci od kojih boli glava

Kada se sve to oduzme, ostane samo glazba u kojoj se, smatra Anđelo Jurkas, uživa samo na tjelesnom nivou, što brzo dosadi. No, to ne znači da nas naš nostalgičan mentalitet za 5 do 7 godina neće vratiti u trend koji je na vrhuncu bio pred jednako toliko vremena.