Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tko ne želi biti inspiriran, pun ljubavi i zahvalnosti za ono što ima? Ove pjesme su sasvim prigodne na današnji dan.


Iako je prva asocijacija na gospel crkva puna vjernika koji iz svega glasa pjevaju i mole, njihova poruka je mnogo vrjednija. Bili religiozni ili ne, gospel pjesme mogu nas iznova podsjetiti na vrijednost ljubavi i zahvalnosti na svemu što posjedujemo.

Vezani članci PR Otkrijte zašto je TIDAL omiljeni servis ljubitelja glazbe i kvalitetnog zvuka Priscilla Presley - 1 Njezina ljepota nekad je bila vrijedna divljenja, no nakon smrti bivšeg muža ušla je u kult i poludjela za bespotrebnim korekcijama!

Inspirirani prazničkim raspoloženjem, sakupili smo jedne od najljepše gospel pjesama koje izvode zborovi, rock bendovi i rnb dive!

 

Kratka povijest gospela

Gospel je nastao kao reakcija na potlačene robove koji su bili dovedeni u Ameriku početkom 16. Stoljeća. U početku su robovi radeći na plantažama pjevali tzv. radne pjesme čija je svrha bila učiniti posao lakšim kako bi izdržali pod vrućim suncem.

Pjesme su govorile o nevoljama njihova života i tlaci koju su trpjeli od robovlasnika i društva u kojem su živjeli, te pronašli inspiraciju u kršćanstvu i pričama o Mojsiju i Izraelcima, koji su kao i oni živjeli u ropstvu.

Tako su se afrički robovi identificirali s Isusom Kristom i njegovim mukama, a razvojem duhovnih pjesama i crnačkih crkava, postavljeni su glazbeni temelji za ono što je kasnije poznato kao gospel glazba.

I Elvis je pjevao gospel!

Mahalia Jackson slovi kao ‘prva kraljica gospela’, Thomas A. Dorsey poznatiji je kao ‘otac gospela’, dok je ipak najpoznatiji pjevač gospela koji je na kraju postao rock zvijezda- Elvis Presley.

Biste li vi htjeli doživjeti ovako zabavnu atmosferu na nedjeljnoj svetoj misi?

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju