Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon obrade prošlogodišnjih podataka ZAMP je sastavio ljestvice sa skladbama koje su se najviše izvodile u 2011. godini i dobio zanimljive rezultate: hrvatski autori koji pišu o ljubavi najbolje su pogodili ukus publike.


Tako je ljestvica top 10 najizvođenijih skladbi prošle godine pokazala da je domaći hit koji se najviše vrtio po radijskim i televizijskim postajama u 2011. skladba 'Moje oči pune ljubavi', autorsko djelo Ante Gele i Nine Badrić koja ju i izvodi.

Sljedeća pjesma na popisu također je ljubavnog karaktera – 'Dogodila se ljubav' Lee Dekleve, a koju autorica izvodi u suradnji s TBF-om. Slijedi ih nešto mračnija 'Ezoterija' Mile Kekina i Zorana Subošića, a koju izvodi Hladno pivo.

Vezani članci Toni Starešinić Svestrani domaći autor i glazbenik poručio: "Čuvajte sebe i svoje bližnje, ne paničarite, proći će sve ovo" Jelena Rozga (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) KVIZ: Pogodite stihove pjesama omiljene domaće pjevačice koja danas slavi 42. rođendan

I u 2011. godini na ovoj ljestvici četvrto mjesto zauzela je 'Iznad oblaka' autorska pjesma grupe Nola. Pjesma 'Stotinama godina' Ante Pecotića u izvedbi Jacquesa Houdeka zauzela je peto mjesto, a šesto je pripalo uvijek romantičnom Gibonniju i njegovoj 'Čemu se nadaš srce moje'. Sedmo mjesto na top djelima 2011. pripalo je skladbi 'Zora bila' Pere Kozomare i Sanje Tafre, a koju izvodi Tomislav Bralić i klapa Intrade, a Toni Cetinski i skladba 'Kad žena zavoli' koju autorski potpisuje već dokazano uspješan autorski dvojac Miro Buljan i Nenad Ninčević drže osmo mjesto. Ljestvicu zatvaraju rock skladba 'Tremolo' grupe Vatra na devetom mjestu i 'Via ljubav' Borisa Novkovića na desetom.

I ljestvica najslušanijih inozemnih djela pokazuje slične teme. Na prva dva mjesta nalaze se skladbe 'Rolling in the Deep' i 'Set Fire to the Rain' popularne autorice i glazbenice Adele koja je prvospomenuto djelo stvorila u suradnji s poznatim britanskim producentom i glazbenikom Paulom Richardom Epworthom, a drugo u suradnji s Fraserom Lancom Thorney Smithom.

Treće i četvrto mjesto zauzimaju djela koja uz ostale autore autorski supotpisuje i izvodi Bruno Mars: 'Grenade' i 'The Lazy Song', a peto mjesto pripalo je skladbi 'Price tag' koju izvode te uz poznatog američkog autora Kellya Clauda autorski supotpisuju Jessi J i B.o.B.

U top deset autora čiji su se repertoari najviše koristili, prema obrađenim podacima abecednim redom ulaze Ante Pecotić, Arsen Dedić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić – Hus, Jasenko Houra, Miro Buljan, Nenad Ninčević, Neno Belan, Tonči Huljić te Zlatan Stipišić – Gibonni.

Kad je riječ o inozemnim djelima i repertoarima najčešće su korišteni oni iz kataloga poznatih izdavačkih kuća EMI, Warner Chappel, BMG, Universal i Universal Music Publishing Europe.

Kad se nakon obrade podataka 2012. podvuče crta sasvim sigurno ćemo vidjeti jesu li i u 2012. ovi i drugi autori uspjeh ponovno tražili u sporijim i nježnijim pjesmama ili su se okrenuli veselim i žestokim ritmovima s kakvima je započelo ovo vruće ljeto. S obzirom na hitove koji su lansirani u posljednjim mjesecima 2011. godine, a od kojih su neki i značajnije emitirani u 2012., kao i hitovima iz 2012., borba će biti zanimljiva.

Otkrijte nam, koju glazbu vi slušate?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.