Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donešen je jedan je od prvih zakona kojim se pokušava izaći na kraj s učestalim poremećajima u prehrani koje modna industrija podržava.


Takav potez vlade mogao bi pružiti dobar primjer i ostalim zemljama u borbi protiv širenja bulimije i anoreksije.

Vezani članci Benjamin Netanyahu (Foto: Dnevnik.hr) Benjamin Netanyahu pobjednik izbora, povećao vodstvo ispred glavnog rivala Slika nije dostupna Izvještaj UN-a: Izraelski zakon o naseljenicima prekoračio "debelu crvenu crtu"

Rachel Adato, koja je utemeljila legislaturu, kaže kako je zakon donesen kako bi prvenstveno zaštitio djecu. 'Lijepo ne bi trebalo biti anoreksično. Anoreksija je jako, jako opasna bolest i to je razlog zašto je donesen ovaj zakon', kaže Adato.

U Izraelu, dva posto djevojaka između 14 i 18 godina pate od teških poremećaju u prehrani, što je sličan statistički podatak kao i u drugim zemljama, rekao je antropolog Sigal Gooldin.

>> Šokantno mršava: Gdje su nestale njene obline?

Novi zakon, obvezuju modele da moraju priložiti zdravstveno izvješće koje će potvrditi kako nisu pothranjene. Prema UN-ovoj agenciji koristi se standard poznat kao indeks tjelesne mase (izračunava se dijeljenjem težine po visini) kako bi se utvrdila nedovoljna uhranjenost.

'Mislim da ćemo ući u povijest i da će i druge zemlje Europe i Amerike pratiti naš primjer', kaže modni fotograf Adi Barkan.

Zakon nalaže i reklamnim agencijama da se ne služe Photshopom kako bi učinili djevojke još mršavijima jer ljepota i zdravlje ne leže u anoreksičnom izgledu.