Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sinoć je gradski stadion u Skopju bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Mnogi su pustili suze zbog preranog odlaska pjevača Toše Proeskog, ali su svi imali snage za pjevanje njegovih pjesmi, na prvom mega koncertu u glavnom gradu Makedonije održanom u spomen na njega


'Čista duša, puno srce, anđeo, jedinstveni glazbenik...', najčešće su riječi koje se mogu čuti vezano uz ime Toše Proeskog, pjevača koji je ostavio neizbrisivi trag u glazbi na ovim prostorima. Ljudi koji su ga obožavali zadržali su svijest i želju za nastavak pjevačeve humanitarne misije, koji je uz glazbu bila njegov najveći zadatak.

Vezani članci Kiss Legendarna grupa Kiss stiže u Zagreb prvi put nakon gotovo 50 godina karijere I Andrej Plenković sudjelovat će u \'\'Vax Live\'\' koncertu porukom podrške Harry i Meghan, Jennifer Lopez, Selena Gomez, Andrej Plenković i drugi. Svi oni gosti su na velikom koncertu u Los Angelesu...

'Nikada neće biti zaboravljen. Kroz njihov rad je besmrtan. Ovdje smo kako bi pokazali koliko nam znači. Toše, ovako te imamo!', riječi su s kojima je prvi koncert u spomen na tragično preminulog pjevača otvorio prvi ministar Makedonije Nikola Gruevski na gradskom stadionu u Skopju. Nastupili su pjevači koji su tijekom godina na razne načine surađivali s Proeskim, odnosno Nina Badrić, Toni Cetinski, Sandi Cenov, Goca Tržan, Aki Rahimovski, Alenka Gotar, Ruslana i mnogi drugi koji su se pojavili s vlastitim verzijama Tošinih hitova u pratnji glazbenika Orkestra makedonske opere i baleta, kao i pripadnika bivše pjevačeve prateće grupe.

'Čim je ušao u studio, osjećao sam njegovu ljubav prema glazbi. On je uvijek znao što želim od njega, davao se stopostotno, nikad se nije štedio.

Do kraja života ću biti ponosan na činjenicu da sam imao priliku raditi s njim. Verujem da je glazba željela pokazati kako trebamo živjeti, osjećati i biti sretni. Nadam se da će ovo koncertno okupljanje postati tradicionalno, jer Toše to zaslužuje.', izjavio je producent Nikša Bratoš.

Tijekom koncerta je također u prijenos uključeno zbivanje s glavnog trga u Kruševu, Tošinog rodnog mjesta. Glavni trg Kruševa bio je pun mještana, pjevačevih prijateljima i omladine. 'Kruševo bez Toše je usamljeno i tužno.', priznao je jedan od okupljenih.


Lica posjetitelja na stadionu u Skopju pokazivala su duboku žalost zbog gubitka Toše Proeskog, ali su se mnogi trudili progutati suze i prema nebu uputiti iskreni osmjeh.

'Teško mi je danas biti ovdje, ali kad sam gledala isječke na kojima se Toše smije, znam da moramo skupiti snage za osmijehe. Jer on ih želi.', izjavila je pjevačica Goca Tržan.Popularnost Toše Proeskog nakon njegove smrti i dalje raste, mnogi su počeli sve više pažnje obraćati na njegovu glazbu. Nakon kobnog 16. Listopada 2007.,godine u Makedoniji ga se pokušava proglasiti svecem, jer je njegov doprinos makedonskoj kulturi velik i trajan.