Tisuće mladih mirnim je okupljanjem u Londonu pokušalo spriječiti gašenje kultne glazbene radiopostaje.


Prema medijskim izvješćima, oko dvije tisuće glazbenih konzumenata okupilo se jučer ispred glavne zgrade BBC-ja kako bi spasili omiljeni radijski program BBC 6 Music, čije je gašenje predviđeno za sljedeću godinu.

Vezani članci Kraljica Elizabeta II i princ Philip Britance posebno razbjesnila jedna stvar oko izvještavanja o smrti princa Philipa, poslali su preko 100 tisuća pritužbi Iznenađenje u eteru U javljanju za javnu televiziju slučajno pokazala ogromnu intimnu igračku pa postala hit na internetu

Organizatori prosvjeda istaknuli su da se BBC 6 ne može stavljati u isti koš s komercijalnim radijskim programima jer pušta novu, staru i demo glazbu te da bi ga kao takvog trebalo sačuvati pod svaku cijenu. 'Glazbeni urednici na 'šestici' puštaju glazbu koju vole za ljude koji vole glazbu', viknula je s govornice Liz Kershaw, jedna od voditeljica u programu radija BBC 6 Music.

'BBC 6 je bio osnovna polazišna točka za mnoge glazbenike koji nisu mogli dobiti prostor u eteru na mainstream postajama. S druge strane, ukidanjem tog programa mnogo će ljudi na BBC-ju, ali i u diskografiji, ostati bez posla', rekla je Georgina Rodgers, organizatorica prosvjeda.

BBC 6 Music pokrenut je 2002. godine te je prva nacionalna glazbena postaja koju je BBC pokrenuo u proteklih 40 godina. Od samog početka program se afirmirao kao alternativa srednjostrujaškim radiostanicama, temeljeći svoj izričaj preko indie, rock, punk, jazz, funk i hip-hop žanrova. 'Šestica' je reemitirala i slavni radio show 'Peel Sessions' iz BBC-jevih arhiva, emisiju koju je slavni radijski DJ John Peel uređivao od šeszesetih godina pa sve do smrti 2004.