Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vaginalna je vlažnost od ključne važnosti za zadovoljavajući spolni odnos. Mnoge žene s njom imaju ozbiljne probleme.


Kod seksualnog se kontakta vagina obično sama navlaži - štoviše, postaje vlažna već kod manjeg erotskog uzbuđenja. Međutim, moguće je da zbog bezbrojnih faktora vlaženje vaginine sluznice ne djeluje kako bi trebalo.

Tjelesni uzroci

Moguća oboljenja koja vaginu ostavljaju suhom su oštećenja živčanog sustava, popratne pojave nekih lijekova, niska razina hormona u krvi ili nedjelujuće žlijezde. 

Psihološki faktor

Vagina može ostati suha zbog brojnih psiholoških pritisaka, s kojima je žena suočena. Često žena s problemom suhe vagine, koji je problem psihološke naravi, ne želi imati spolne odnose i izbjegava ih. Ona ne osjeća seksualnu požudu i s partnerom se seksa samo da bi zadovoljila njegove potrebe. Psihološki uzroci suhoće mogu se skrivati u traumatskom spolnom iskustvu, kao što je silovanje ili incest. Međutim, žene najčešće ne postižu željenu vlažnost zbog stresa, pukotina u partnerskom odnosu, straha pred spolnim aktom, depresije i drugih psihijatrijskih dijagnoza. 

Liječenje

Ako doživljavate nedostatno prirodno vlaženje vaginalne sluznice, tada je nužno da potražite liječničku pomoć. Liječnik, psihijatar ili ginekolog će odrediti točnu dijagnozu i predložiti liječenje. Dok ne odete liječniku, ili dok čekate pregled ili rezultate testiranja, nemojte zapostaviti svoj seksualni život. Teškoće s vlaženjem mogu se privremeno riješiti upotrebom lubrikanta (maziva poput vazelina). Njegova upotreba još će dodatno stimulirati uzbuđenje te dodatno potaknuti prirodnu vlažnost. 

Lubrikanti

Vaginalni lubrikant je mazivo na bazi vode, ulja, silikona, kreme i drugih sastojaka. Nadomještava prirodnu vlažnost vagine. Mnogim parovima je lubrikant odlično i nenadomjestivo spolno pomoćno sredstvo, koje bitno poboljšava spolni odnos. Možete ih kupiti u bilo kakvom obliku i bilo kakvog okusa. Nekima je dodan i vitamin E, koji umiruje kožu i sluzokožu. Kupiti ih možete u svim trgovina sa seksualnim potrepštinama, a možete ih naručiti i preko Interneta. Cijena lubrikanta se kreće između 10 i 20 eura.

Više na www.sexation.info