Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako niste već čuli za opuštenu i otvorenu 'medvjeđu' gej skupinu, koja je oborila mnoge stereotipove o homoseksualcima, vrijeme je da ih upoznate. 'medvjeda' lako možete zamijeniti za opakog bikera - jer nisu sve homoseksualne skupine nabrijana na depiliranje, fitness i modu.


'Medvjed' je izraz, kojeg gej kultura dobro poznaje i označava homoseksualce, koji su se u osamdesetim godinama oduprli prevladavajućim gej trendovima, koji su kao standard homoseksualne ljepote postavili isklesana muška tijela i pridavali veliku važnost provođenju vremena u fitnesu. U ono su doba za tipične i otkrivene homoseksualce bile karakteristične uređene frizure, izdepilirano glatko tijelo, uređen grmić iznad penisa i puna glava bujne kose. To je bio izgled koji su promicali časopisi i porno filmovi.

Dlakav trbuh, leđa i brada

Vezani članci Medvjedi (Foto: Screenshot) Medvjeđi obračun blokirao promet, vozači imaju sreće da se nisu okomili i na njih Ljetne noći Teatra Exit (Foto: Teatar EXIT) Nikad zanimljivije ljeto u Zagrebu: Začinite vruće noći uz predstave Teatra EXIT u MUO-u

Tjelesna obraslost i malo zaokruženije tijelo među gejevima su se tada smatrali znakom neurednosti i minimalne brige za vlastiti izgled. Takozvani 'medvjedi' buntovnički su se suprotstavili spomenutim smjernicama te jasno izrazili da žele biti drugačiji. Na sebe su upozorili dlakavi gejevi malo snažnija stasa, koji se smatraju muževnim i čvrstim muškarcima, na kojima nema niti jedne ženstvene crte. Većina ih odbija financijske uspjehe i visok društveni status za razliku od pedantnih istospolnih kolega iz fitnes centara. To dakako ne znači, da se i među 'medvjedima' ne nađe poneki mišićavko ili pedantni tip. Razlika je samo u tome što njegove mišiće prekriva gusto 'krzno'.

Kako prepoznati 'medvjeda'?

Medvjedom se smatra gej s zaraslim licem i tijelom i snažnijim stasom. Ponekad se medvjedi upletu čak u razgovore o tome, koliko netko treba biti obrastao kako bi se mogao smatrati medvjedom, a kriterij tjelesne obraslosti uvijek zasjene značajnija mjerila, kao što je na primjer stajalište prema homoseksualnim orijentiranom muževnom ponašanju, koje određuje cjelokupnu 'medvjeđu kulturu'. Medvjedi su puno puta obučeni u krzno, što ne znači da i nužno prakticiraju sado-mazohističke spolne odnose. Nekima je koža jednostavno dio vanjskog izgleda.

Tko je grizli, tko azijska panda, a tko crni medo?

Među medvjedima postoji zabavna razina rangiranja u odnosu na tip tjelesne obraslosti, i to dijele se u grizlije, koji su stariji, osijedjele Djeda Mrazove, azijske pande i crne medvjede (tamnoputi medvjedi). One, koji su manje zarasli i seksualno su podređeni drugim medvjedima, nazivaju naprosto mladunčad. Mladunčad traži svog 'taticu', koji bi im pružio ljubav. Medvjed vitkijeg stasa se naziva vidrom. Relativno novi doprinos u medvjeđem sistemu nazivlja je naziv 'vuk', koji označava samotnjaka.

'Medvjeđi brlozi'

Zadatak medvjeđih klubova odnosno 'brloga' je taj da vode brigu o svojim članovima, pozivaju na razne susrete i društvene priredbe, kao što su Octoberfest u Denveru, Bear Pride Wekend u Chicagu ili Bear Bust u Orlandu. Klubovi imaju svoje zastave, a većina ih ima i internetske stranice na kojima se može vidjeti bogatstvo profila članova, koji često za zainteresirane posjetitelje zapisuju ovakve poruke: 'Vrlo bujna brada; mladić; tip oca; veliki penis; voli zgrabiti drugog medvjeda; vanili seks; voli biti na otvorenom; nadprosječno visok; ima trbuh.

Spomenute su poruke obično šifrirane tako da je svako svojstvo zapisano samo sa jednom oznakom, što je oko nepoznavatelja ne može pravilno shvatiti.

Doprinos 'medvjeda' gej kulturi

Medvjede smatraju prilično otvorenom i ljubaznom skupinom gejeva, koja je gej kulturu obogatila tako da homoseksualcima, koji bi inače bili izolirani i nezamijećeni, omogućava povezivanje s drugim istospolno usmjerenim muškarcima. Karakteristika medvjeđe skupine je strpljivost i opuštenost, zaslugom kojih daju doprinos u borbi protiv predrasuda i stereotipa kako unutar gej zajednice kao i izvan nje. I u Hrvatskoj se izgleda već polako razvija ''medvjeđa kultura'.

Posjetite: Intimatemedicine.com