Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što je, gdje se nalazi, i najvažnije - kako s njom postupati kada je nađete - savjeti za muškarce i žene.


Što je klitoris?

To je onaj jako osjetljivi spolni organ, što ga po naški zovemo čudesni gumbić ili dražica. Kao kod muškaraca penis, kod žena je dražica organ koji je protkan brojnim završecima živaca, pa njegovom stimulacijom većina žena i najlakše doživi orgazam.

Gdje se nalazi?

Klitoris se nalazi na vrhu malih stidnih usana i okružen je velikim (vanjskim) stidnim usnama. To je vrlo mali spolni organ (približne veličine kikirikija), a njegov oblika i veličina se stimulacijom različito povećavaju. Ovijen je s tankom kožicom (kod nekih žena je inače manje zamjetna), koja se prilikom uzbuđenja pomakne natrag – kao kod penisa.

Kako djeluje?

Slično kao kod penisa najosjetljiviji dio klitorisa je njegov vrh. On je povezan s erektilnim tkivom, koje ima veliki upliv na ženske genitalije. Kada je žena spolno uzbuđena, klitoris se isto kao penis kod muškarca napuni krvlju i postane vrlo osjetljiv na dodire. Muškarci, budite svijesni da većini žena penetracija sama po sebi ne donosi velike užitke ( niti slučajno ne tako velike kao vama). Za to se kod žena pobrine klitoris. Posvetite mu se, istražite ga zajedno s partnericom.

Kako s njim postupati?

Kako smo već spomenuli, riječ je o vrlo osjetljivom organu, koji reagira na različite podražaje dražljaje - trljanje, poljupce, lizanje, sisanje, korištenje vibratora ili trljanje s penisom tijekom odnosa. Neke žene imaju tako osjetljiv klitoris da je direktna stimulacija za njih čak bolna ili neugodna. To se ponekad dogodi i kada je uzbuđenje preveliko.

Svaki se čovjek uzbudi na svoj način. Dakle, ako niste uvjereni što godi vašoj partnerici, pitajte!!! Nemojte biti svojeglavi i nemojte ustrajati na svom načinu, jer se može dogoditi da joj se niti malo ne svidi ono što činite, a ne želi vas ispravljati, jer se boji da da ćete biti povrijeđeni. Neke imaju naime radije snažnije dodire, a druge više nježne. 

Mnogima najviše odgovara ako se s dodirima duže vrijeme samo motate u blizini njenog klitorisa te se tek kada je već jako uzbuđena nježnim dodirima, poljupcima ili lizanjem posvetite njenoj najdragocjenijoj erogenoj zoni.