Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaboravili ste tableticu, puknuo je kondom, strast je bila prevelika. Ne brinite! Izlaz u nuždi je jutarnja tabletica, s kojom možete spriječiti neželjenu trudnoću.


Sve što morate učiniti jest da se javite vašem liječniku, ginekologu ili u dežurnu ginekološku ambulantu najkasnije 120 sati nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Vezani članci Slika nije dostupna Doznajte kako funkcionira tableta za pobačaj kod kuće Slika nije dostupna U Hrvatsku stiže tableta za pobačaj!

Tamo zatražite 'jutarnju tableticu'. Jutarnja tabletica se najprije zvala urgentna (hitna) kontracepcija, no vrlo je brzo dobila današnji naziv, jer su ljudi mislili, da je mogu uzeti najkasnije sljedeće jutro nakon nezaštićenog seksa. Što nije točno. Za najveću učinkovitost tableticu treba uzeti unutar 72 sata (3 dana) nakon spolnog odnosa, a djeluje i do 120 sati nakon nezaštićenog seksa, no djelovanje tabletice je umanjeno.

Jutarnja tabletica je tabla s većom dozom hormona estrogena i progesterona ili samo tableta s više progesterona. Možete uzeti i više snažnijih kontracepcijskih tabletica, prije svega je važno da tijelo dobije veću dozu progesterona.

Kako djeluje?

Jutarnja tabletica produžuje odnosno spriječava ovulaciju. Spriječi da oplođeno jajašce prijeđe preko stijenke maternice u maternicu i omete proizvodnju hormona potrebnih za nastavak trudnoće. Tabletica konzumirana blagovremeno spriječava između 75 i 88% trudnoća.

Popratni učinci

Jedna terećina žena koje konzumiraju tableticu osjeti mučninu. Može se pojaviti povraćanje. Krvarenje iz rodnice spojavi se između 3. i 7. dana nakon konzumiranja tabletice, a može poremetiti i menstrualni ciklus.

Mjesec dana nakon konzumacije jutarnje tabletice morate se javiti vašem ginekologu odnosno napraviti test trudnoće, kako biste se uvjerili da niste ipak zanijeli. Nakon nezaštićenog seksa također je pametno da vas ginekolog pregleda i utvrdi da možda niste 'pokupili' spolno prenosivu bolest. 

Budite svjesni da je jutarnja tabletica izlaz u nuždi. Tabletice se zato može dobiti samo na temelju recepta liječnika odnosno ginekologa. A inače je pametno za vrijeme svakog spolnog odnosa zaštititi se kondomom! Ne samo zato da biste spriječili trudnoću, nego i zato jer vas štiti od spolno prenosivih bilesti. 

Više na sexation.info

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju