Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak deset posto žena osjeća bolove tijekom spolnog odnosa. Oni mogu ukazivati na oboljenje koje zovemo endometriozom. Pročitajte više o tome.


Radi se o kroničnom oboljenju, kada se sluznica maternice ne pojavljuje samo u šupljini maternice, već i na drugim mjestima. U jajnicima, mokraćnom mjehuri, veznom tkivu, trbušnoj šupljini. To tkivo prouzrokuje jake bolove tijekom menstruacije, tijekom ovulacije, ali i tijekom spolnog čina.

Vezani članci Slika nije dostupna Mladić zaražen HIV-om spolno općio s djevojčicom Slika nije dostupna Uhićen zbog sumnje da je silovao maloljetnu kćer

Liječnici još ni danas točno ne znaju zbog ćega nastaje endometrioza, ali činjenica je da u trećini slučajeva može uzrokovati neplodnost. Kod sumnje na endometriozu ginekolozi prvo savjetuju takozvanu laparaskopsku operaciju, tijekom koje pomoću endoskopa pregledaju trbušnu šupljinu i procijene radi li se kod pacijentice o endometriozi. Nakon toga takvo tkivo odstrane, a pacijentici preporuče hormonalnu terapiju. 

Endometrioza vrlo otežava spolni odnos, jer bolovi kod spolnog odnosa mogu biti tako jaki da ženi nije do seksa. Zbog toga oboje moraju biti vrlo nježni i oprezni, a žena dovoljno uzbuđena kako joj ud ne bi uzrokovao prejake bolove. 

Ako imate teškoće koje vas podsjećaju endometriozu, recite to svojem ginekologu, a on će vam savjetovati što da učinite. Najbolje liječenje je trudnoća, naravno, ako usprkos bolesti možete ostati u drugom stanju, jer tijekom trudnoće tkivo ne raste i nalazi se u stanju mirovanja. 

Ako vas kod seksanja boli, recite to svom partneru, jer nema smisla da tijekom seksa patite. On će, ako je pravi partner, to razumjeti i zajedno ćete sigurno pronaći put do zadovoljavajuće spolnosti.

Više na www.sexation.info/hr .