U sklopu Noir festivala predstavljena je i knjiga danskog pisca Jussia Adlera Olsena 'Žena u kavezu' te je održana diskusija o razvoju i uspješnosti skandinavskog noira.


'Žena u kavezu' godinu je dana bila najprodavaniji kriminalistički roman u Skandinaviji, a nakon što je osvojila tržišta diljem svijeta.

Roman 'Žena u kavezu' neobičan je i napet triler o policijskom inspektoru Carlu Mørcku i njegovu osebujnom pomoćniku, sirijskom izbjeglici Assadu, te njihovu prvom slučaju – rješavanju otmice nekadašnje političarske zvijezde u usponu Merete Lynggaard. U Danskoj je ubrzo nakon objavljivanja zauzeo prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih i zadržao se na vrhu više od godinu dana. Do danas su autorska prava na ovaj roman otkupljena u više od 25 zemalja uključujući Švedsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, SAD, Veliku Britaniju, Španjolsku i Rusiju.

Treću noć Noir Festivala obilježila je i regionalna premijera norveškog filma 'Lovci na glave' koja se održala u Kinu pod zvijezdama Tuškanac. U mističnoj atmosferi otvorenog kina uživalo je više od 500 gledatelja i ljubitelja ovog bezvremenskog stila.

Festival završava večeras s premijernom projekcijom prve epizode danske hit serije Ubojstvo, konceptualnim performansome Srce našeg svjetski priznatog strip crtača Danijela Žeželja i noćnim maratonom noir klasika.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.