Premijerom predstave 'Gospodsko dijete' Kalmana Mesarića u režiji Dražena Ferenčine na ljetnoj pozornici na Opatovini otvoreno je 27. zagrebačko histrionsko ljeto.


Komedija napisana u vrijeme gospodarske krize tridesetih godina problematizira odnos Zagreba i obližnjih Šestina, odnosno grada i sela, te uz komične scene donosi i socijalnu notu.

Histrionsko ljeto otvorila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknuvši kako joj je drago što se ovogodišnje ljeto na Opatovini otvara predstavom koja će nasmijati i razveseliti publiku. Dodala je kako se nada da će publika osim u predstavi na Opatovini imati priliku vidjeti sve što zagrebačka kultura ovoga ljeta nudi.

Umjetnički ravnatelj Glumačke družine Histriona Zlatko Vitez istaknuo je da je to djelo Kalmana Mesarića svaki put kad je izvođeno postalo veliki hit. Podsjetio je na riječi Bertolta Brechta da je osnovna zadaća kazališta da bude zabavno i odgojno i dodao kako je večerašnja predstava upravo na tom tragu.

"Gospodsko dijete" praizvedeno je 2. travnja 1936. na drugoj sceni HNK, današnjem "Gavelli". Djelo je 1977. postavljeno u "Jazavcu", a prije dvanaest godina i u "Komediji".

Redatelj predstave Dražen Ferenčina smatra "Gospodsko dijete" jednom od ponajboljih hrvatskih komedija nastalih između dva rata koja je aktualna i danas. Predstava je izgrađena na sukobu tadašnjeg sela, Šestina, i Zagreba, opreci siromašnih i bogatih, prirodnog i izvještačenog, a glumci je izvode na originalnom šestinskom narječju i agramerštini.

U glumačkoj ekipi, koja tradicionalno 'histrionski' okuplja različite generacije glumaca, nastupaju Zvonimir Zoričić, Biserka Ipša, Tara Rosandić, Adam Končić, Ronald Žlabur, Nela Kocsis, Aleksandar Bogdanović, Kristijan Jaić i Hrvoje Klobučar.

Kostimografkinje su Elvira Ulip i Ika Škomrlj, a Zlatko Vitez autor je scenografije i glazbe.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Kante za biootpad Zagrebačka Čistoća upozorava: Pazite što bacate u smeđe spremnike, inače ih nećemo odvoziti Policija, ilustracija Sudar tri auta u Ilici: Jednu osobu vatrogasci izvlačili iz automobila