Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Krletka' spada u vrhunce žanra bulevarske komedije i kao takva pruža intrigantan zaplet, obilje zabuna i slikovite karaktere.


Predstava 'Krletka' francuskog glumca, redatelja i dramatičara Jeana Poireta, koja je praizvedena prije četrdesetak godina u Parizu te je imala više od dvije tisuće izvedbi, premijerno će se izvesti 10. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u režiji Krešimira Dolenčića.

Vezani članci Predstava Neprijatelj naroda - 3 Ne propustite predstavu "Neprijatelj naroda", temeljenu na jednom od najvažnijeg klasika dramske literature Slika nije dostupna Ne odvajaju se jedno od drugoga!

Predstava se radi o sinu homoseksualnog para koji organizira upoznavanje svojih očeva s konzervativnim roditeljima buduće supruge. Kerempuhova 'Krletka' prostor je igre koji je unutar kaveza spletenog od svojih žičica koje štite od vanjskog svijeta nes(p)retnim slučajem okolnosti zarobio doista različite ljude, s nespojivim moralnim, svjetonazorskim i političkim uvjerenjima, dodaje se.

Želja sina da mu se očevi predstave kao normalna obitelj dovodi do neizbježnih i smiješnih komplikacija koje pokazuju licemjerje, dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav.

Tema je atraktivna za preispitivanje društvenih tabua, kazao je za Hinu redatelj Krešimir Dolenčić. 'U ksenofobnom i netolerantnom svijetu svako je preispitivanje dogmi - rodnih, vjerskih, političkih ili nacionalnih, dobrodošlo, posebno ako se to radi kroz komedije', kaže Dolenčić koji drži da se trebamo što više smijati kako bi tabui i dogme što prije nestali.

Uz dramaturginju predstave Željku Udovičić Pleštinu, tekst je prilagodio Dolenčić koji kaže da su naposlijetku napravili svoju formu teksta te da je s konačnim rezultatom i predstavom izuzetno zadovoljan.

'U predstavu smo uključili i publiku, lokalizirali smo ju svojim imenima te ubacili hitove iz 80-tih', najavio je Dolenčić koji je otkrio tek da ima dosta pjesama Gabi Novak i Marka Novosela.Jean Poiret napisao je 'Krletku' 1973. i iste godine predstava je praizvedena u Parizu. Sam pisac igrao je glavnu ulogu, a predstava mu je osigurala svjetsku slavu. Pet godina kasnije po njoj je snimljen film 'La cage aux folles', a 1983. na Broadwayu je postavljen mjuzikl koji je ponovio francuski uspjeh te komedije. Proslavljeni tekst još je jednom ekraniziran - 1996. snimljen je američki 'remake' francuskog filma u kojem su glavne uloge tumačili Robin Williams, Nathan Lane i Gene Hackman.

U zagrebačkoj predstavi glume Željko Koenigsknecht, Hrvoje Kečkeš, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Borko Perić, Velimir Čokljat, Maja Posavec, Filip Detelić, Edo Vujić, Branka Trlin, Ana Maras i Linda Begonja.

Prijevod potpisuje Vladimir Gerić, scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimograf Neven Mihić, koreograf Dinko Bogdanić, a glazbenu obradu napravili su Zvonko Presečki i Mario Mirković.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju