Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neprekidan niz filmskih projekcija pet dana i pet noći, od danas do srijede...


... u čijem će se glavnom programu prikazati 22 filma odabrana između stotina naslova recentne svjetske kinematografije, ovodišnji je 15. Motovun film festival koji je jučer svečano otvoren na motovunskom trgu.

Direktor festivala Igor Mirković na svečanosti otvaranja ocijenio je kako su izabrani filmovi zapravo "vrh vrhova" te kako je sačinjena, kako je rekao "jedna dobra kombinacija poznatih i manje poznatih radova".

Vezani članci Slika nije dostupna Motovun i ove godine nudi brdo dobrih filmova Slika nije dostupna Zviždanjem otvoren 19. Motovun Film Festival

On je kazao kako je ovo vjerojatno posljednji festival na kojem se filmovi prikazuju s filmske vrpce, jer, kako je rekao „nastupa era digitalizacije, pa će s nekoliko posveta ovogodišnji Motovunski filmski festival odati počast filmskoj vrpci kao mediju koji je na svojim leđima iznio 110 godina filmske povijesti“. Stoga su večeras i posjetitelji pozvani da minutom šutnje odaju počast "preminuloj filmskoj vrpci".

Među pratećim programima Mirković je posebno izdvojio filmove o apokalipsi, odnosno o smaku svijeta, kroz četiri filma koji tematiziraju posljednje dane na Zemlji te programe Konfucijevog instituta, koji će kroz pet festivalskih dana nizom radionica približiti kinesku kulturu ovom dijelu Europe.

Svečanosti otvaranja 15. Motovun film festivala nazočila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Nazočnima se obratila redateljica filma "Sestre" Ursula Meier, film koji je prikazan na motovunskom trgu nakon otvaranja.

U glavnom programu prikazat će se, među ostalim, film "Raj: Ljubav" austrijskog redatelja Ulricha Seidla, prošlogodišnjeg dobitnika motovunske nagrade "Maverick", zatim film "Tajni adut" američkog redatelja Todda Solondza, čiji je film "Sreća" obilježio prvi Motovun film festival te "Danak anđelima" Kena Loacha, što je četvrti put da se neki njegov film prikazuje u Motovunu.

Na kraju festivala dodijelit će se glavna nagrada Propeler Motovuna, Nagrada Bauer za najbolji film godine za filmove snimljene u sedam regionalnih kinematografija. Nagradu FIPRESCI dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara. Žirijem nagrade "Propeler" predsjeda glumica Jagoda Kaloper.

Dobitnici nagrade "50 godina" su redatelji Veljko Bulajić i Lordan Zafranović.